Iako na računu ima novca, pet hiljada radnika deset godina čeka isplatu

Radnici Generalek-sporta i ICG od 2009. godine čekaju da im država isplati po 200 evra po godini staža, koliko im pripada prema socijalnom programu i to od njihovih para, zarađenih prodajom ovih preduzeća.
Iako na računu ima novca, pet hiljada radnika deset godina čeka isplatu
Foto: Printscreen
Iako, prema potvrdama koje su dobijali iz državnih institucija na namenskom računu leži više od 20 milijardi dinara, gotovo 5.000 radnika punih deset godina čeka isplatu.
 
Prema poslednjim najavama, tri godine nakon što je uveden stečaj u oba preduzeća, za kraj februara najavljeno je da će svako dobiti 26,9 odsto od ukunog duga, što je za radnike neprihvatljivo, baš kao i uvedeni stečaj.
 
"Stečaj je uveden 2016. nezakonito, jer ne može da se uvede stečaj ako nije isplaćen socijalni program, a restruktuiranje nije završeno. Osim toga, kako firma koja ima više od 20 milijardi dinara na računu može da ode u stečaj. Pitamo se gde je naš novac, kao i šta je urađeno sa novcem od kamate", kaže za "Danas" Branko Radičević iz Udruženja malih akcionara.
 
Od uvođenja stečaja u martu 2016, u kompaniji ICG promenjena su tri stečajna upravnika. Poslednji je na tu poziciju postavljen marta 2018, nakon što je, kako kaže Radičević, prethodni Miloš Borovčanin smenjen jer nije prihvatio potraživanja velikih poverilaca.
 
"Pitanje je zašto neće da nas isplate, zašto su banke prvo odbijene pa vraćene u igru, jer njihova potraživanja najpre nisu priznata. Prema zakonu, ta potraživanja nikada neće ni moći da budu priznata, ali su vraćena u igru da bi što više prolongirali isplatu", napominje Svetlana Peković i podseća da je oko 40 bivših zaposlenih trenutno i na sudu u Strazburu.
 
U Ministarstvu privrede nisu odgovorili na pitanja "Danas" zašto radnicima nije isplaćen novac i kada će biti.
 
Godinama su ministarstva privrede i ekonomije, ali i Agencija za privatizaciju prebacivali odgovornost jedni na druge. Država, međutim, nije krila da na računu novca ima, ali to radnicima nije pomoglo jer novac nikada nisu dobili.
 
Osim toga, vlasti su se tokom 2015. dva puta oglušile o odluke Ustavnog suda koje su bile u korist radnika, odnosno malih akcionara. U julu te godine Ustavni sud je usvojio žalbu kojom se potvrđuje prvobitno rešenje da se izvrši isplata novčanih naknada, neposredno nakon toga i Ombudsman je reagovao naloživši Agenciji da u roku od 60 dana postupi po nalogu Suda. To se, međutim, nikada nije desilo.
 
Uslov da se radnicima isplati 200 evra po godini staža ispunjeni su još maja 2009. godine kada je osim Bloka 20, koji je kupio Miroslav Mišković, prodata još jedna njihova celina, hotel "Grand" i "Konaci" na Kopaoniku, i to Miodragu Kostiću. Radnici tvrde da je ukupno dobijeno 170 miliona evra i da je novac na namenskim računima.
  • Dr. Nele K.

    21.02.2019 01:59
    Top lista nadrealista
    - Evo, Denis Ispusilic radi 14 godina bez plate.
    Sta su Vam kod kuce rekli za ovaj Vas hobi?
    - Nista. Mrtva usta ne govore...
  • Jova

    20.02.2019 16:13
    Air srbija
    A nepisete o jkp stanu i sramnom planom reorganizacije gde radnici dobijaju 47 % svoje i ovako bedne plate jel sns misli da smanji racune za 53% ili hranu
  • Cockney Call

    20.02.2019 15:54
    Hijene
    Mišković, Kostić, Matijević und Drakulić, lešinari- hijene Srpske privrede....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.