Građani pozvani na besplatni zdravstveni pregled, umesto toga dobili prezentaciju šerpi

Poslednjih dana građane širom Srbije uznemirili su pozivi agenata koji su im, lažno se predstavljajući kao zaposleni u Ministarstvu zdravlja, nudili neregistrovane medicinske preparate.
Građani pozvani na besplatni zdravstveni pregled, umesto toga dobili prezentaciju šerpi
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", ova šema nije jedina u moru dobro izrežiranih predstava kojima se nude besplatni zdravstveni pregledi koji to zapravo nisu, već su u pitanju prezentacija i prodaja različitih proizvoda. 
 
"U ponedeljak mi je zazvonio fiksni telefon. Javila sam se, a s druge strane žice mi je odgovorio ženski glas, predstavljajući se kao Jelena. Pitala me je da li sam zainteresovana da sa još dva člana porodice dođem na preventivni pregled u sredu u 11 časova u prostorije Mesne zajednice Mirijevo", kaže za "Blic" stanovnica ovog beogradskog naselja.
 
Žena koja je pozvala objasnila joj je da ih tamo očekuje EKG pregled, kao i niz drugih dijagnostičkih pregleda koji se mahom tiču stanja srca i krvnih sudova.
 
Međutim, umesto obećanog besplatnog medicinskog pregleda u iznajmljenom prostoru Mesne zajednice u Mirijevu, prevarenim penzionerima je ponuđena prezentacija proizvoda poljske firme "Velmaks lajf", ili bolje reći kupovina šerpi, prostirki i ćebadi.
 
"Došli su oko 10 časova, kada su počeli da dolaze i građani i pitali šta se dešava. Kažu da su im rekli da mogu da obave pregled karotida i EKG. Video sam da nema tih aparata i da je ovo čista prevara. Ta firma je nudila penzionerima ćebad, usisivače, šerpe", kaže za RTS predsednik Mesnog udruženja penzionera Mirijeva Dušan Matić.
 
Udruženje penzionera je reagovalo i upozorilo prisutne na prevaru, a neki od građana su odustali od prezentacije.
 
"Toliko sam bila besna. Oni su me zvali i tražili da ponesem ličnu kartu, ja sam rekla šta će lična karta kad imam zdravstvenu knjižicu. Tražila sam od njih da mi pokažu ugovor o zakupu sale, kao i sa kol-centrom", kaže jedna Beograđanka.
 
Prostor Mesne zajednice dotičnoj firmi iznajmila je Opština Zvezdara koja ima zakonsko pravo ustupanja prostora privrednim subjektima. Prostor je iznajmljen dva puta po dva sata u dva dana radi prezentacije proizvoda. Nadležni u opštini tvrde da su izvršili sve neophodne provere - da li je firma registrovana u APR-u, da li je poreski obveznik i da li su izmirene poreske obaveze.
 
"Proverom smo utvrdili da je preduzeće upisano u APR-u, da je registrovano pravno lice, da je poreski obveznik i da nema nekih prepreka u ispunjavanju svojih obaveza kao i bilo kakvih zamerki. A naš prostor je bio slobodan", kaže Ilija Tomić iz Opštine Zvezdara.
 
Kako ističu u Opštini Zvezdara, ovako nešto se prvi put dogodilo. Do sada nije bilo problema sa iznajmljivanjem prostora u Mesnoj zajednici, s obzirom na to da predsednik opštine ima i diskreciono pravo da prostor ustupi čak i besplatno ako je reč o privrednim subjektima koji se bave društveno korisnim radom, a ne ostvaruju dohodak.
 
U Pokretu za zaštitu potrošača ističu da je u konkretnom slučaju reč o klasičnoj prevari po osnovu reklamiranja zdravstvenih usluga. Građani bi trebalo da se obrate Tržišnoj inspekciji.
 
"Najbolje bi bilo da grupa od najmanje desetak penzionera podnese kolektivnu prijavu Tržišnoj inspekciji", kaže predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.
 
Od direktora dotičnog preduzeća RTS nije mogao da dobije komentar, jer je rečeno da je odsutan. 
 
Kako "Blic" saznaje, reč je o poljskoj firmi "Velmaks lajf", inače registrovanoj za prodaju na prezentacijama, koja, prema podacima iz APR-a, postoji tek četiri meseca. Ova firma, osim u Poljskoj i Srbiji, "posluje" i na tlu Hrvatske.
  • Dada

    23.02.2019 18:44
    Za Sremicu
    Koji si kralj
  • Kosta

    21.02.2019 18:14
    nista novo
    Navikli smo mi da je sve sto se zdravstvene usluge tice prevara,pa nas ovaj gest ni ne cudi.
  • Lala

    21.02.2019 18:03
    Probali
    Mene zvali ,pa došli, ja ih snimio ,pozvao policiju ,podneo prijavu , policija došla pogledala snimak rekli znamo njih i taj registarski broj auta ! I šta sad ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.