Koridori: Utvrdićemo da li je izvođač kriv za pukotine na neotvorenom delu Koridora 10

Zašto u Srbiji toliko često puca asfalt, i to na završenim, ali neotvorenim deonicama koridora 10 i 11, pitanje je koje krije odgovornost svih u građevinskom lancu - od projektanata do putara koji održavaju saobraćajnice.
Koridori: Utvrdićemo da li je izvođač kriv za pukotine na neotvorenom delu Koridora 10
Foto: 021.rs
Kako piše Blic, posle deonice Ub-Lajkovac na Koridoru 11, koja se ispočetka radi u dužini od 2,5 kilometara jer su se, prema izjavama ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, pojavile ozbiljne pukotine zbog upotrebe loših materijala i loše gradnje domaćih izvođača "Puteva Užice" i "Planuma", asfalt je popucao i na Koridoru 10 u dužini od 150 metara na deonici između Proseka i Bancareva.
 
Zajedničko i za jednu i za drugu deonicu je da su oštećene iako još nisu ni otvorene za saobraćaj. Ako se ima u vidu da se prošle godine potporni zid na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri srušio čak tri puta, javnost je opravdano zabrinuta za kvalitet građevinskih radova na najvećim saobraćajnicama u zemlji.
 
U JP "Koridori Srbije" ističu da su do sada izgradili više od 200 kilometara deonica autoputa Koridora 10, a pojavile su se pukotine u dužini od 150 metara.
 
"Što se konkretnog slučaja tiče, na deonici Prosek-Bancarevo u toku otklanjanja nedostataka ćemo jasno utvrditi da li je bila greška izvođača ili su uzeti pogrešni parametri tla prilikom izrade projekta. Napominjemo da troškove izvođenja radova na sanaciji ovog dela deonice neće snositi 'Koridori Srbije'. Takođe, ističemo da nijedan metar autoputa neće biti pušten u saobraćaj ukoliko ne ispunjava najviše standarde", poručuju u ovom preduzeću za "Blic".
 
S druge strane, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović prstom upire u nadzorne organe na gradilištima kao najodgovornije za brojne propuste na oba koridora.
 
"U tim službama rade mahom nestručni ljudi i bez iskustva. A zadatak nadzornih službi je da 24 sata nadgleda izvođače radova na gradilištu da li rade u skladu sa projektom. Oni bi trebalo da reaguju čim uoče najmanju nepravilnost, ali to zbog nedovoljnog znanja i iskustva ne rade. To je najveći razlog zbog čega se toliko oštećenja javlja na našim novim autoputevima", tvrdi Ignjatović.
 
U "Koridorima" odgovaraju da nadzor obavljaju inženjeri koji su izabrani po strogim međunarodnim procedurama.
 
Međutim, Aleksandar Cvetanović, penzionisani profesor na Katedri za puteve na Građevinskom fakultetu, podvlači da su sve priče o krivici izvođača radova i nadzornih organa "zamena teza". Kako kaže, u slučajevima autoputeva najveći problem je voda koja pravi veliku štetu ako uđe u asfalt, zbog čega je bitno da se autoput održava, da se čiste kanali za odvodnjavanje i da se kosi trava oko njega. 
 
Bivši direktor Instituta za puteve Miloš Nešić ističe da je očigledno neko zakazao u građevinskom lancu i da bi trebalo sve ispitati.
 
"Od toga da li su korišćeni kvalitetni materijali, da li su izvođeni radovi u skladu sa projektom, kako je inspekcijska kontrola nadgledala radove, do toga ko je i kako održavao završene saobraćajnice. Čišćenje kanala za odvodnjavanje je najbitnije kako se voda ne bi zadržala u asfaltnom sloju i prilikom zamrzavanja i odmrzavanja napravila pukotine", zaključuje Nešić.
  • Dr Miggyy

    24.02.2019 09:47
    ДАЊУ ГРАДЕ, НОЋИ ПУЦА АСФАЛТ.
    Видео надзор на Коридору 10, министарка Михајловић је поставила, јер пројекат има вишка пара, а Зорана хоће да прати у живо како пуца квалитетно урађени асфалт. Он пуца јер од радости не може да сачека проласка аутомобиле, напредна техника? Код нас не пуца само асфалт на историјски грађених аутопутева, има се може се. Осим асфалта, код нас пуца много што-шта, под условом да не слушате бајколажи и хвалоспеви "власника" Србије, пукли су пензионери, лекари (ми их школујемо, а годишње одлепрша њих 300 на Западу), савест и поштење и број становништва. Цвета криминал, подаништво и шлихтерај, лажи и бајколажи, плате и пензије но икада веће, о чему је Данило Киш рекао: "Када се једна лаж понавља дуго, народ почиње да верује ". Народ верује, али стомаци не верују, већ крче празни и јадни.
  • Aleksandar

    23.02.2019 21:29
    Koridori: Utvrdićemo da li je
    Jerry, a kako mi to varamo strane izvođače?
  • /

    21.02.2019 16:03
    pravi /
    jes, treba to odrzavati ali
    izes taj put koji se raspada cim padne kisa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.