Srbija i Hrvatska još daleko od dogovora o granici

Sumirajući postignuto godinu dana nakon susreta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i njenog srpskog kolege Aleksandra Vučića u Zagrebu i dogovora da dve države u iduće dve godine pokušaju da usaglase rešenje o granici, između Zagreba i Beograda saglasnosti još nema, a kada je u pitanju razgraničenje na Dunavu, pozicije su najudaljenije, ocenjuje HINA.
Srbija i Hrvatska još daleko od dogovora o granici
Foto: 021.rs (ilustracija)
Podseća se da su se predsednici Srbije i Hrvatske tada saglasili da će se, ako dogovor izostane, obratiti nekom međunarodnom sudu.
 
Nedavno je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Nemanja Stevanović, izjavio da su najveća prepreka sporazumu dve zemlje dva rečna ostrva - Šarengradska i Vukovarska ada, pri čemu Zagreb, po njemu, insistira na rešenju koje je suprotno međunarodnom pravu.
 
Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MSEP) odbacilo je, navodi HINA, srpsku tezu o kršenju međunarodnog prava i tvrdi da je bivša međurepublička granica hrvatskim osamostaljenjem postala i državna.
 
Navode da su "stavovi i zahtevi Republike Hrvatske čvrsto utemeljeni i u skladu s međunarodnim pravom". Hrvatska, navodi se, traži da se u budući bilateralni ugovor o granici ugradi "bivša republička granica iz 1991. godine koja je danom osamostaljenja Hrvatske već postala međunarodna granica između Hrvatske i Srbije".
 
Drugim rečima, Hrvatska traži da osnov dogovora bude katastar. "Navedeno je potvrđeno i u mišljenju Badinterove komisije", dodaju iz hrvatskog ministarstva.
 
Beograd, navode, predlaže da granična linija ide sredinom reke, pri čemu bi katastarska podela Hrvatskoj dala oko 10.000 hektara na levoj obali. Pritom, Beograd navodi da je takav princip o granici između dve države sredinom plovnog toka Dunava već primenjen i u slučaju razgraničenja između Austrije i Nemačke, Rumunije i Bugarske, te Mađarske i Slovačke.
 
MSEP odgovara da "međurepublička granica nikada nije bila na Dunavu".
 
"Bivša međurepublička granica, u skladu sa zakonodavstvom i hrvatske i srpske strane, bila je precizno utvrđena i nije bila na Dunavu, već se protezala, kako u Sremu tako i u Baranji, spoljnim granicama opština svake republike koje su ujedno bile i spoljne granice katastara tih opština 1991", smatra MSEP.
  • V

    22.02.2019 17:53
    malo objektivnosti
    Baranja sa ovim nema nikakve veze.
    Ono što je sporno su delovi opština (ne čitava regija) koji su izmenom toka Dunava ostali fizički na drugoj strani, što nije Baranja.
    Baranju niko ozbiljan ne svojata jer u tom slučaju, Mađarska bi mogla i sve vas da svojata. Tipično slepilo nacionalista koji gledaju samo svoje interese.

    U ovom slučaju Hrvatska je potpuno u pravu jer se granice znaju - to su granice opština i menjanjem tokova reka, ne menjaju se granice automatski.

    Ali, hrvatski stav je rigidan i nepraktičan, rezultirao bi čudnom granicom tamo-vamo, što nije retkost u Evropi i svetu, ali je nepraktično.
    Zato bi dobro bilo da se postigne dogovor o granici na sredini reke, mada je malo verovatno jer Hrvatska je daleko moćnija zemlja.

    Jasno je da je situacija kojim slučajem obrnuta, obe zemlje bi opet imale suprotne stavove - čista sebičnost i jednih i drugih.
  • Dejan

    22.02.2019 10:58
    tematika
    Ovo su nam u amanet fino ostavili britanci preko tileta, sad cemo tek da vadimo vruce kestenje... pregovori,oni ne daju, mi hocemo, bla bla u nedogled a vreme ide a mi stojimo !!!
  • Ser onje komunjare

    22.02.2019 09:52
    Baranja je deo Vojvodine
    Vratite Baranju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija