Čanak: Sa ljotićevcima nemam o čemu da razgovaram

Sa ljotićevcima nemam o čemu da razgovaram, rekao je lider LSV Nenad Čanak na zamerke što se kao opozicioni lider nije priključio Savezu za Srbiju.
Čanak: Sa ljotićevcima nemam o čemu da razgovaram
Foto: 021.rs
On je precizirao da u savezu sa Dverima nema šta da traži.
 
"To što oni kažu 'kada ove sklonimo, mi ćemo lako na izborima', e, pa nećemo lako na izborima, jer se takve stvari moraju seći u korenu i odmah. To što takve organizacije nisu zabranjene u ovoj zemlji je ogromna mrlja na antifašističkoj tradiciji Srbije", rekao je Čanak.
 
On je naveo da Savez za Srbiju ne može da se poredi sa DOS-om, da su se u DOS-u okupili oko tri tačke, a to su - smena Slobodana Miloševića, oslobađanje medija i slobodni izbori. Priznaje da je bio skeptičan tada prema nekim članovima DOS-a, kao što su Nebojša Čović, general Vuk Obradović ili Vojislav Koštunica. 
 
"Pokazalo se da je DOS imao istorijsku ulogu i otkočio je istorijski proces, koji je Milošević zaustavio. To se kasnije nije razvilo, kako je moglo", istakao je. 
 
Dodao je da SZS nije okupljanje tog tipa, da oni u DOS-u nisu imali ljotićevce i pokret kao što su Dveri. 
 
Podseća da je politika Trećeg rajha bila da na okupiranoj teritoriji prave od lokalnog stanovništva SS odrede koji su bili najsuroviji. Kako kaže, takav odred u BiH je bila Handžar divizija, u Vojvodini Princ Eugen divizija, u Srbiji - Srpski dobrovoljački korpus Dimitrija Ljotića.
 
"Ne postoji gori primer kvislinško-kolaboracionističkog surabotništva od ljotićevaca", zaključio je Čanak.
  • Tja

    26.02.2019 06:14
    Seti se sta si pricao dok si bio mlad i nosio kombat. Sad kevces tu za svog gazdu Vukija, ko zna cime te je uslovio. Mozda je bolje da ne znam. Sve u svemu, nisi bio tako pragmatican ranije, pa mi je jasno ko te je politicki preskolovao.
  • V

    25.02.2019 18:26
    @dijasporac
    a koji je razlog vaših javnih komentara nego širenje neke vaše agende i lične propagande? Ako ne, uzmite list papira pa komentarišite za sebe, a ne javno i ostrašćeno.

    Da razlikujemo se, neki to priznaju, a neki se prave fini.
    Ja ne dolazim kao predstavnik LSV-a, jer to i nisam, nego kao neko kome smeta to što su mnogi, očigledno izneverenih očekivanja (s pravom), bez prava počeli da koriste svaku priliku da napadaju jednu nevažnu i malu partiju i u vestima u kojima biste trebali da ih podržite i gde ste i dalje na istoj strani, valjda, npr. kad Čanak pita kada će Miri Marković biti suđeno.
    Krenuli ste u neku ličnu osvetu, ostrašćeni.
    Balaševiću svaka čast takođe za antiratno delovanje, ali on nije političar i nije organizovao konkretne akcije. Mile Isakov i D. Veselinov su na sceni bili malo duže od 5 minuta i njihovog delovanja se, verovatno s razlogom, najiskrenije ne sećam.
    Trebali ste se iseliti puno, puno ranije, kao što su mnogi, pa nekakav neuspeh ranije nije izgovor. Čaša vam se trebala preliti ranije, kad je bilo najgore.
    Ovim završavam raspravu sa vama po ovom pitanju jer mi nije cilj rasprava sa pojedincima nego osporavanje pogrešnog mišljenja da ne bi neko nedajbože takođe tako počeo da razmišlja.
  • dijasporac

    25.02.2019 17:11
    @V
    Eto kako su ljudi razliciti, neki dodju ovde da se obaveste o desavanjima u NS, eventualno iskomentarisu nesto jer ih to izritira ili zanima a drugi dodju da sire stranacku propagandu'

    Canak nije jedini Vojvodjanin koji je bio protiv politike 90-tih u pokrajini, ovako na brzaka mi pada na pamet Mile Isakov, Dragan Veselinov, pada mi na pamet i Djoka Balasevic ali danas jedino sam Canak i njegove pristase to potenciraju. A bio je i veliki % obicnih gradjana koji se nije slagao sa zvanicnom politikom, secam se da 1991 mobilizacija novosadskog korpusa za delovanja po Slavoniji i istocnom Sremu nije uspela pa su ga popunjavali iz Beograda i Sumadije. Ali ono sto svi pamtimo, delovanje Canka od 5.oktobra 2001 su ono zbog cega je sad ispod cenzusa i zbog cega se uvlaci Velikom Vodji i opravdava njegove postupke. Ocekujem da na sledecim izborima ako ne udje u predizbornu koaliciju sa SNS posle potopa na izborima ipak dobije neke direktorske pozicije od SNS-a jer je otvoreno radio protiv opozicije a za njih.

    Kap koja prelije casu je najznacajnija kap u toj casi, 90-tih smo ocekivali da ce rusenjem Milosevica sve da se promeni. Jeste u nekim sferma, u zemlji je 2000-tih bilo znatno bolje, ali otimacina, bezakonje, nepotizam i korupcija su se samo za tren povukli pred Sabljom a onda su poceli da rastu i rastu, rastu i danas. Meni je dosao trenutak da kazem "adio" 2011, neko drugi mladji od mene ce otici danas ili sutra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.