Zatražena ocena ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Predstavnici Incijative "Mame su zakon" predali su Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je usvojen prošle godine u julu.
Zatražena ocena ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom
Foto: Pixabay
Predstavnica Incijative i poslanica Stranke moderne Srbije Tatijana Macura rekla je da je predlog podržao 31 narodni poslanik.
 
"Mi smo prinuđeni da na ovakav način reagujemo, jer ja sam pokušala da stavim na dnevni red Predlog izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, ali u tome nisam uspela", kazala je Macura.
 
Dodala je da očekuje nepristrasno i nezavisno suđenje u Ustavnom sudu, ali i da se izmene i dopune zakona nađu uskoro u Narodnoj skupštini.
 
Prema njenim rečima, usvojenim zakonom prekršene su odredbe Ustava kojima se garantuju ljudska prava i zabrana diskriminacije, ali i međunarodne Kovencije o zaštiti materinstva i zaštiti prava osoba sa invaliditetom.
 
Macura je najavila i da će u nedelju, 24. februara, na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu organizovati protest "Mame su mafija".
 
Incijativa "Mame su zakon" do sada je organizovala niz protesta u više gradova. Ta incijativa traži da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci i da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca.
 
Zahteva se i da se ne diskriminišu poljoprivredne osiguranice, a da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.
  • Pićuka

    22.02.2019 17:29
    Gospođo Macura.Ovde se ništa ne pita Ustavni sud, Vlada, Ministarstva. Obratite se Predsedniku, on je mekog srca, ispunjava svačiju želju. E sad pošto ste opozicija... on ne razgovara sa opozicijom, tako da ni ta deca nisu bitna. Čekaćete odgovor od tih zajebanata( da prostite na izrazu) isto kao i penzioneri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija