Održano pripremno ročište u slučaju "Asomakum"

Pred Višim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište u procesu protiv 18 optuženih za pranje novca falsifikovanim ličnim ispravama Andreja Vučića i drugih fiktivnih vlasnika fantomskih firmi.
Održano pripremno ročište u slučaju "Asomakum"
Foto: Pixabay
Na ročištu su strane u postupku iznele svoje predloge za izvođenje dokaza, o kojima će se sutkinja Vesna Božović Milošević naknadno izjasniti, kazao je za BIRN advokat Vladimir Kezić koji u ovom procesu zastupa okrivljenog Mladena Akovića.
 
"Održano je pripremno ročište i sve je urađeno u skladu sa zakonom. Sudija nije imala vremena da odlučuje na ročištu o svim predlozima, tako da će o tome naknadno odlučiti. Bilo je nemoguće da odluči o svim tim predlozima danas", kazao je Kezić, a prenosi javno.rs.
 
Prvo pripremno ročište, na kojem svaka stranka objašnjava kakvim dokazima raspolaže i iznosi procene o tome koliko će vremena biti potrebno za njihovo izvođenje, bilo je zakazano za decembar 2017. godine.
 
Pripremna ročišta bila su odlagana pet puta.
 
Optužnica koja je potvrđena još u maju 2017. godine tereti okrivljene za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica.
 
U optužnici se opisuje niz transakcija iz 2010. godine između fantomskih firmi, navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta, i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.
 
Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca, a na teret im se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi, Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić i Aleksandar Jović osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata.
 
Među njima je i "Asomakum", koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.
 
U velikoj policijskoj akciji 10. aprila 2015. uhapšena je grupa osumnjičenih da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i "Asomakum", registrovana na falsifikovanu ličnu kartu brata premijera Srbije.
  • justicija sa povzom

    23.02.2019 13:20
    Žao mi Andreja Vučića, em su mu ukrali lične podatke, em nema brze pravde !!
  • jo

    23.02.2019 08:05
    Primer
    Od 4-5 miliona ličnih karata oni " ukradu " baš njegovu.Recite mrmotu da ne zamotava više čokolade
  • Neoplanta

    22.02.2019 17:39
    pitam se, pitam...
    Pa cekajte, ako Andrej nije posedovao firmu, u koju bratovu firmu je nameravao Vucic da se zaposli onomad, kad je izgubio izbore za gradonacelnika, od Djilasa??? Tu fantomsku???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.