Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Zatražena ostavka ministra Lončara

Sa protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu zatražena je ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara.
Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Zatražena ostavka ministra Lončara
Foto: 021.rs
Kako je navedeno, taj zahtev je iznet zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.
 
Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i svite sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicicnski protokol kojim se štiti zdravlje te dece. 
 
On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema. 
 
Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito
 
"Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta vođe nama je potreban jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica", rekao je Trebješanin. 
 
On je istakao da su Srbiji potrebne moćne ugledne institucije i efikasni mehanizmi kontrole vlasti umesto samovolje jednog čoveka vladavina prava, a umesto nepravde pravda. 
 
"Mi živimo u jednom propalom izopačenom društvu gde su uništene osnovne ljudske vrednosti, umesto kulture vlada primitivizam, umesto solidarnosti slave se bezobzirnost i egoizam i pohlepa", rekao je Trebješanin. 
 
On je naveo da će jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti biće izgradnja građanske svesti i istinske političke kulture, a to podrazumeva intelektualnu i moralnu hrabrost, racionalno i kritičko mišljenje i dodao daje najbolji granat razvoja demokratskog društva razvijanje kulture dijaloga i tolerancija. 
 
Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su, kako je navela, "udružili snage i usmere delovanje na još jaču borbu protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića".
 
"Njegova vlada razara sve zdravo i dobro, potire principe i gazi zakone, a naš je prioritet da zaštititimo građane i njihove interese", rekla je Rakić navodeći da su razumeli zahteve građana da se bojkotuju parlamenti. 
 
Ona je kazala da pojedini odbornici nisu odoleli iskušenjima i ucenama i da danas sede u klupama ispred SNS, a da slobodni odbornici preturili mnogo toga preko glave i da su njihova svakodnevica pretnje otkazima, zastrašivanja, medijski linč, hapšenja, sudski procesi. 
 
Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone je transparent "Jedan od pet miliona".
  • @Asamo

    24.02.2019 08:25
    Ako je tebi sve dosad bilo ok, a evo bas ovo te potreslo, onda nije ni cudo dokle je dogurao.
  • Milena Đ

    24.02.2019 07:54
    izbori
    Svake subote pročitaju nekakve zahteva, ali nikoako da zatraže izbore.Neka mi neko objasni,ZAŠTO?
  • Čitalac

    24.02.2019 02:48
    Podrška protestima, ali...
    Šetnje podržavam, ali postaje malo isprazno. Ukoliko se uskoro nešto konkretnije ne uradi, mislim da će priča propasti. Ok i Sporazum, ali AV neće otići tek tako. Narod mora malo drugačije da se bori protiv njega, kao i opozicija - pritisak svakodnevni i što veći sa organizovanim akcijama (koje nisu lepljenje plakata i zviždanje). Dovoljno se ljudi probudilo,kritična masa postoji, sada treba nešto i stvarno uraditi. Nema čekanja, dogorelo je svima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.