"Univerzitetsku podršku" protestima do sada potpisalo 1.475 profesora

Proteste "Jedan od pet miliona" koji se održavaju već nedeljama u gradovima širom Srbije do sada je podržalo 1.475 profesora, nastavnika, istraživača i saradnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i drugih univerziteta i visokih škola.
 "Univerzitetsku podršku" protestima do sada potpisalo 1.475 profesora
Foto: 021.rs
"Mi, dole potpisani nastavnici, istraživači i saradnici Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, drugih univerziteta, instituta i visokih škola širom Srbije pridružujemo se kolegama sa Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i podržavamo građanske proteste koji se šire po Srbiji", navodi se na stranici univerzitetskapodrska.home.blog.
 
Profesori su naveli da u ime profesije i moralne obaveze prema studentima da neguju slobodno mišljenje, slobodno izražavanje, pravo na istinito informisanje, kulturu dijaloga, da se zalažu za vladavinu prava - sve ono što podrazumeva fundamentalne civilizacijske vrednosti i uvažavanje različitosti - dužni su da dignu svoj glas, u uverenju da građani Srbije zaslužuju bolje od onoga što im nudi ova vlast.
 
"Smatramo neophodnim da u ovom trenutku podržimo sve vidove otpora autokratskom režimu, koji zloupotrebljava oruđa vlasti i produbljuje društvene razlike ugrožavajući socijalnu sigurnost svih građanki i građana. Aktuelne proteste vidimo kao izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva", dodaje se.
 
Oni pozivaju časne kolege redovne profesore, vanredne profesore, docente, asistente, saradnike i istraživače u naučnim zvanjima svih univerziteta iz Srbije da se pridruže svojom podrškom građanima Srbije.
 
"Naša misija je javna, mi imamo obavezu da zaštitimo javni interes, mi pripadamo svima, mi pripadamo društvu", dodaju u saopštenju.
 
Proglas su potpisali Dejan Mijač, Srđan Karanović, Goran Marković, Egon Savin, Alisa Stojanović, Nebojša Romčević, Janko Baljak, Milena Dragićević Šešić, Ivan Medenica, Srdan Golubović, Stefan Arsenijević, Ljubomir Madžar, Miloš Đajić, Dušan Petričić, Srbijanka Turajlić, Žarko Trebješanin, Mrđan Bajić, Sonja Lončar, Srđan Verbić, Ivan Klajn i mnogi drugi profesori.
 
Lista svih potpisnika dostupna je na stranici univerzitetskapodrska.home.blog.
  • milicica

    26.02.2019 15:13
    1481
    Broj potpisnika se povecao a ja sam pogledala listu potpisnika i htela bih da iznesem par mojih zapazanja o tome. Kao prvo svako ima pravo nasvoje misljenje i svoj stav i ja to ne osporavam. Cini mi se da ovde medju potpisnicima kako neko komentarise ima dosta u penziji i ja kao penzioner sam zbog smanjenja penzija vrlo nezadovoljna ali postoji nacin i da se zato izborimo a mnogi i od potpisnika su porodicno potisali listu kao nezadovoljni penzioneri to je moj stav a ne mora biti istina. Zatim sam videla ili uocila da je sa pojedinih fakulteta ovde prvenstveno pricam o mom gradu mnogo potpisnika a i clanova i pristalica Demokratske stranke Pajtic ,Radojev i drugi. Najveci broj je a predpostavljam zbog zarada sa Akademije umetnosti cak mislim vecina. Fakulteta Tehnickih nauka koji je imao puno problema . Prirodno matematickog, Filozofskog sto me navodi da je sve orkestrirano i dobro odradjeno. Koliko znam i koliko sm citala i cula najvece plate su na Pravnom i tamo je najmanje onih koji su uplaseni neslobodom medija uticajem jednog coveka na nase zivote i stalim navedenim problemima i jos da navedem ako ima kako sam procitala oko 4ooo profesora i naucnih radnika u Novom Sadu manji ili mali broj je potisnika. Problemi postoje i treba se boriti da se otklone ali mi se cini da se od svega pravi preveliko politicko pitanje a ljudi su prezasiceni politikom i desavanjima i da sve vise gube interes za borbu i promene i da opozicja sve to radi.
  • LiMan

    26.02.2019 10:01
    He, he, he
    Dakle, manje od 1% zaposlenih ih je podržalo?

    Ovo je zaista smešna cifra.
  • @Srbijanka Traljavić

    26.02.2019 08:24
    Poštovana Srbijanka, hvala vam što stavljate sve nas sa unevirziteta u isti koš jer smo stvarno zaslužili. Malo bih vas molio da pre nego što nešto napišete malo razmislite. Ima nas koji dajemo sve od sebe da nešto uradimo od podmlatka koji vodimo 4-5 godina, pokušavajući da od njih napravimo ljude i dobre stručnjake. Sa druge strane, za razliku od industrije, plate su mnogo manje na uverzitetu nego u privredi, a radi se sve više i više i u mnogo slučajeva volonterski. Možete mi reći da idem onda u privredu, i imao sam ponuda i u Srbiji i van, ali ako bi smo tako svi razmišljali na Univerzitetu bi ostali jedino oni koje ste spomenuli u jednoj rečenici, i u tom slučaju nam ne gine svima motanje kablova. Dosta vas misli da se na fakultetu sedi, malo priča studentima i to je to, ali verujte za ljude koji hoće da rade i nešto doprinesu za Srbiju posla je previše i što je najgore to se više ne ceni. Podršku sam i ja potpisao, jer smatram da se ovde mora nešto menjati na svim nivoima, i kao što vi volite vašeg vođu, tako i ja smatram da on nije ništa dobro doneo (isto mislim i za prethodne). Ne treba se bojati promena nego pokazati svakome ko je na vlasti da je lako smenljiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija