Blumberg: Odliv radne snage - izazov za Srbiju i sve zemlje Balkana

Ministar rada Srbije Zoran Đorđević nalazi se pred izazovom da zaustavi odliv radnika iz zemlje koja beleži gubitak od preko pet odsto stanovništva u poslednjoj deceniji, piše agencija "Blumberg".
Blumberg: Odliv radne snage - izazov za Srbiju i sve zemlje Balkana
Foto: Pixabay (ilustracija)
Đorđević se u tome suočava sa istim teškoćama kao i sve zemlje na Balkanu – relativno niskim platama, visokom nezaposlenošću i bolje plaćenim poslovima koji se nude nedaleko u Evropskoj uniji.
 
Srpski ministar rada je, dodaje njujorška agencija, angažovao tim ekonomista i statističara, na čelu sa stručnjakom za migracije, koji će se baviti rešavanjem jednog od najvećih ekonomskih i demografskih problema u Evropi.
 
Da bi zaustavila odliv radne snage Srbija planira da iskoristi stabilan ekonomski rast, čvrste javne finansije, priliv stranih investicija i plan predsednika Aleksandra Vučića da zemlju uvede u Evropsku uniju tokom naredne decenije, citira Blumberg ministra Đorđevića.
 
"To je municija koju možemo da koristimo", kaže 49-godišnji bivši finansijski izvršni direktor i ministar odbrane. "Dok se ne pridružimo EU, želimo da Srbija postane zemlja srednjeg ranga, s tim da će se ekonomske migracije dešavati nekoj drugoj državi", navodi Đorđević.
 
Srbija na svom putu nije usamljena. Obližnje Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora takođe nastoje da se pridruže EU. Susedne Hrvatska i Bugarska već su članice, a taj status je ustvari doveo do intenzivnijeg egzodusa njihovih građana, napominje se u tekstu uz konstataciju da Bugarska, koja takođe pati od niske stope nataliteta, ima jednu od najbržih stopa smanjenja populacije u svetu.
 
Većina građana Srbije odlazi u Nemačku 
 
Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Sergej Gurijev rekao je prilikom prošlonedeljne posete Beogradu da se Srbija još uvek nalazi "u donjem delu tabele" po životnom standardu u odnosu na prosek 28-članog bloka, te da će "kada dostigne današnji nivo Gruzije, Turske ili Mađarske, dalji razvoj Srbije smanjiti emigraciju", dodaje njujorška agencija.
 
Takođe, navodi da je prema izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, oko 60 odsto od otprilike 415.000 građana Srbije koji su napustili zemlju između 2007. i 2016. godine, otišlo u Nemačku. 
 
U tekstu piše da je nezaposlenost u Srbiji krajem prošle godine bila iznad 11 odsto, da međugodišnji ekonomski rast od 3,5 procenta u četvrtom kvartalu predstavlja poboljšanje u odnosu na 2017. godinu, kao i da su strane direktne investicije polovinom godine iznosile 1,4 milijarde evra i bile na putu da zabeleže najviši nivo u sedam godina.
 
Đorđevićev plan je da prekvalifikuje radnike i privuče više fabrika, što je strategija koja je pomogla zemljama poput Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske da dođu do bogatijeg životnog standarda. 
 
Istovremeno, ministar kaže da zemlja treba da stremi ka radnim mestima sa proizvodnjom dodate vrednosti kako bi izbegla model koji se temelji samo na jeftinoj radnoj snazi. A tu može da iskoristiti prednosti pulsirajuće energije društvenog života po kojem je, dodaje, Srbija "šampion sveta".
 
"Naša ideja je da Srbija bude drugačija. Imate sve veći broj visokokvalifikovanih poslova koji se mogu obavljati na daljinu, postoje moderna sredstva saobraćaja i komunikacija, a Srbija nije zemlja kojoj bilo šta od toga nedostaje", zaključio je Đorđević.
  • Titov pionir

    27.02.2019 15:04
    @Lažni Puk. Ratko Puškaš
    Ostane pametni šljaker koji usput voli svoju zemlju i bude više plaćen.
    Ostane da pravi problem svim onima koji dolaze iz druge zemlje sa namerom da preuzmu
    njegovu rodnu grudu.

    Neko se bori, neko beži. Oduvek bilo i biće.
  • samo

    27.02.2019 12:44
    bas i nema mnogo gde da se ode
  • Puk. Ratko Puškaš

    27.02.2019 10:58
    ...
    Kada se odliju i pametni i šljakeri, zna se šta ostane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.