Rok sudu da se izjasni o zakonu, penzioneri nakon toga podnose prijave

Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom umanjenju penzija ponovo je pred Ustavnim sudom.
Rok sudu da se izjasni o zakonu, penzioneri nakon toga podnose prijave
Foto: Pixabay
 Ovog puta sa potpisima 31 opozicionog poslanika i oročena na 15. april. Ukoliko se do tada sud ne izjasni, iz Udruženja Sindikata penzionera Srbije obećavaju da će podneti krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda. Dužni, kažu, neće ostati ni PIO fondu, ni državi koju će goniti do Strazbura.
 
"Mi smo u kavezu iz koga oni da li će nas pustiti ili neće, videćemo. Ono što ja znam, sa saradnicima ovde prisutnim, da nećemo odustati makar išli i na Mars. Ići ćemo s tim, jer oni misle da ćemo poumirati vrlo brzo", rekao je Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije.
 
Traže da im se vrati oduzeto, a iz redova opozicije su smislili i kako, pa su skupštini i Vladi predložili zakon.
 
"Da se sva umanjenja koja su vršena tokom trajanja privremenog zakona okamate, da se na dan stupanja na snagu novog zakona tako okamaćena proglase javnim dugom, da se na ime tog javnog duga emituju državne obveznice kojima bi se taj novac penzionerima vratio. Predložili smo da to vraćanje traje pet godina u deset šestomesečnih rata", kaže Vladimir Đurić, narodni poslanik Stranke moderne Srbije.
 
Verovatno će, kažu, skupština i vlada da odbace predlog, ali Ustavni sud mora da pokrene postupak na inicijativu narodnih poslanika. Sudijama tog suda poručuju da su ćutanjem sami sebe lustrirali, a imaju poruku i za predsednika Vučića. Podsećaju da je baš on komentarisao prvu presudu u korist penzionera, a potom je u drugostepenom postupku ta presuda pala.
 
"Da dođe i da konačno kaže o čemu se radi i da ustanovimo šta se tu iza brda valja, ako je ikako moguće. Da nas upozori, da se ne iznurujemo bespotrebno", dodaje Radović.
  • Smešno

    28.02.2019 10:51
    Kakva je to Stranka moderne Srbije koja podržava predlog starije generacije penzionera, koja je napravila minuse i bankrot da duboko zavuče ruku u džep svojoj deci i unucima ?
    Stečeno pravo znači da se penzijja prima u skladu sa finasijskim mogućnostima PIO Fonda u koji su uplaćivali,a ne da se njihova deca i unuci zadužuju preko državnih obveznica radi isplata nekih imaginarnih iznosa koji u Fondu PIO nemaju realnog pokrića.
    .
  • Uzas od suda

    28.02.2019 10:05
    A sta je sa drugim zakonima o kojima sudovi i sudije ne mogu da odluce decenijama?
  • Predlog

    28.02.2019 09:50
    Prvo da se preračunaju sve penzije na prosek celog staža, pa da ustanovimo kome je oteto,a kome je dato.
    Mladje generacije neće lako pristati da rade do smrti i OBAVEZNO uplaćuju u PIO Fond, da bi starije generacije penzionera sa velikim penzijama primale neokrnjene penzije iz polupraznog zajedničkog PIO FONDA:
    OK, je da hoćete svoje , ali i mladje generacije hoće svoje,.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija