U Srbiji 96 registrovanih pedofila

U Srbiji postoji 96 registrovanih pedofila, a 37 ih je odležalo zatvorske kazne i trenutno se nalaze na slobodi pod posebnim režimom koji za cilj ima da spreči ponavljanje zločina, ukazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde koji su dostavljeni "Politici".
U Srbiji 96 registrovanih pedofila
Foto: Pixabay
"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija vodi i posebnu evidenciju o osuđenicima po ovom zakonu. Pravilnik o vođenju registra donet je u septembru 2015. godine. Trenutno je 96 osoba upisano u registar, koji sadrži ime i prezime osuđenog, matični broj, adresu, podatke o zaposlenju, informacije od značaja za fizičko prepoznavanje osuđenog (urođene znake i tetovaže). Takođe, registar sadrži i fotografije, podatke o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen, o pravnim posledicama osude, o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom, kao i DNK profil osuđenog", navode u Upravi.
 
Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati, a za evidentirane ne postoji mogućnost ublažavanja kazne, niti uslovnog otpusta, a zločini ne zastarevaju, navodi "Politika".
 
Za osuđene pedofile važi obaveza javljanja policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno povereničkoj kancelariji koja se bavi sprovođenjem i kontrolom posebnih mera iz Marijinog zakona koji je usvojen 2013. godine. Zakon je nazvan po devojčici Mariji Jovanović, žrtvi pedofila Mladena Ogulinca, koji je osmogodišnju devojčicu silovao i ubio 2010. godine.
 
Pedofili, nakon što izdrže zatvorsku kaznu, dužni su da se javljaju policiji i povereniku svakog meseca, najkasnije do 15. u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud.
  • Spisak

    28.02.2019 13:03
    Svih
    Mislim da svi moramo da budemo upućeni ko su oni i gde žive. Mislim da se ne znajući za to, oni kriju, pa i štite na neki način, bez obzira što su pod prismotrom.
    Mislim da ih sve treba odvesti na neki salaš, da tamo rade od ujutru do uveče, pa neka se sami istrebe.
    Oni ne smeju da budu u kontaktu sa ljudima i decom. Oni su opasni i bolesni i moraju se izolovati.
  • patak

    28.02.2019 09:50
    pedofili
    Strasno I zalosno.gdje ova srbija ide u kom pravcu.
  • Toma

    28.02.2019 09:24
    los rezultat policije
    Po poslednjim analizama, do 2.5% populacije u zemljama sa predominantnom belom populacijom imaju pedofilske tendencije sto znaci da je registrovanih 96 pedofila na populaciju od 7 miliona stanovnika sramotan rezultat rada organa reda i mira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija