Komunalni policajci postaju milicajci, dobijaju veća ovlašćenja i moći će da rade i bez uniforme

Nacrt zakona o komunalnoj policiji, prema analizi Insajdera, predviđa veća ovlašćenja od dosadašnjih, promenu imena, ali i mogućnost da pojedini komunalni policajci mogu obavljati "određene" poslove u civilu - bez službene uniforme.
Komunalni policajci postaju milicajci, dobijaju veća ovlašćenja i moći će da rade i bez uniforme
Foto: 021.rs
Nakon skoro četiri godine najava predstavnika vlasti da će izmeniti zakon koji se odnosi na komunalnu policiju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o komunalnoj miliciji, kako će se ubuduće zvati ova služba. Pripadnici ove gradske službe ubuduće će, kako predviđa Nacrt zakona, imati ovlašćenja i da zaustavljaju automobile.
 
Komunalna policija formirana je krajem 2010. s ciljem da na gradskim ulicama zavede komunalni red. Tada najavljeni kao "zeleni redari koji će menjati Srbiju nabolje", ubrzo su, zbog brojnih incidenata, stekli imidž bahatih komunalaca. U najvećem broju slučajeva dokazana su i prekoračenja ovlašćenja, piše Insajder.
 
Istovremeno, predstavnici vlasti najavljivali su izmene zakona i ograničenje ovlašćenja. Novi nacrt, međutim, predviđa da se spisak ovlašćenja ove gradske službe proširuje.
 
Javna rasprava o Nacrtu zakona o komunalnoj miliciji održava se od 15. februara do 6. marta, a u okviru nje, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, danas, 28. februara održaće se okrugli sto u Centru "Sava" u Beogradu.
 
Tako će, ukoliko bude usvojen ovakav zakon, komunalna milicija osim dosadašnjih zadataka, pružati i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave, a pomoć službama pružaće na osnovu odobrenja načelnika komunalne milicije. Ovo znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode...
 
Komunalni milicajci takođe će moći i da zaustavljaju vozila, iako po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilniku, to može obavljati samo saobraćajna policija. Naslov člana 23 Nacrta zakona suprotan je aktuelnom Zakonu o bezbednosti saobraćaja jer se navodi da je još jedno od ovlašćenja komunalne policije "zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i vozila".
 
Ovaj član predviđa da će ubuduće komunalni milicajac, osim pretresa lica zatečenog u kršenju propisa iz delokruga komunalne milicije, moći da zaustavi i pregleda i vozila koji su u neposrednoj blizini ili pod nadzorom lica koje pregleda.
 
Kako navode u Ministarstvu lokalne samouprave za Insajder, ovakvo rešenje doneto je u okviru Radne grupe u kojoj su se nalazili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova gde je dogovoreno da se svi aktuelni propisi pravno usaglase sa novim Nacrtom.
 
Milicajci bez uniforme na poslovima po nalogu načelnika
 
Još jedna od novijih stvari koju donosi Nacrt zakona o komunalnoj policiji je i da svoj posao komunalni milicajci mogu obavljati i u civilu. Naime, kako se navodi, "poslove komunalne milicije mogu obavljati i komunalni milicionari bez službene uniforme sa oznakama, po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije".
 
Koje poslove, na koji način kao i pod kojim uslovima će komunalni milicajci raditi bez službene uniforme sa oznakom nije u zakonu detaljnije opisano što svakako otvara prostor za brojne zloupotrebe ove službe koja ima i deo policijskih ovlašćenja.
 
Na pitanje Insajdera, čime se garantuje da ovaj član zakona neće biti zloupotrebljen, u Ministarstvu navode da su mehanizmi kontrole i nadzora uspostavljeni.
 
"Nadzor i kontrola rada (i unutrašnja kontrola), izveštavanje o radu kao i posebno utvrđena disciplinska odgovornost i provere bezbednosnih smetnji i psihofizičkih sposobnosti komunalnih milicionara su mehanizmi koji bi trebalo da obezbede da zloupotrebe ovlašćenja budu minimalne", navodi Ministarstvo za lokalnu samoupravu u odgovoru Insajderu.
 
Na pitanje koje poslove će milicajci obavljati u civilu imajući u vidu da to nije definisano zakonom, Ministarstvo kaže da se Nacrtom zakona ne izdvajaju pojedinačni poslovi koji bi mogli da se obavljaju u civilu, ali da je svrha uspostavljanja ovakve mogućnosti u rutinskom obavljanju nadzora na uobičajenim mestima, kao što je ulična prodaja i slično.
 
Policija postaje milicija
 
Još jedna novina koju donosi Nacrt je promena imena komunalna policija u komunalna milicija i to zbog nedavno usvojenog Zakona o izmenama Zakona o policiji kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva "policija" ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.
 
Zato je Ministarstvo, sudeći po obrazloženju za donošenje ovog Nacrta koje se navodi na kraju teksta, izabralo da se naziv ove službe izmeni u naziv komunalna milicija.
 
Iako se, po uporednoj praksi država u okruženju, ova služba naziva "komunalni redari", Ministarstvo je, vodeći se činjenicama da služba ima i deo policijskih ovlašćenja, odlučila da se komunalni policajci od sada zovu komunalni milicajci.
 
Novo zapošljavanje komunalnih milicajaca?
 
Inače, od donošenja Zakona o komunalnoj policiji ovu službu nemaju svi gradovi u Srbiji.
 
U Beogradu je komunalnih policajaca najviše -  oko 300, i to u skladu sa dosadašnjim zakonom da se jedan komunalni policajac zapošljava na 5.000 građana.
 
Ove odredbe u novom nacrtu zakona o komunalnoj policiji nema što praktično otvara prostor da se novi broj ovih službenika zaposli.
 
Na pitanje Insajdera zbog čega je ukinut član Zakona koji je ograničavao broj komunalnih milicajaca, u Ministarstvu kažu da je to učinjeno kako bi se omogućilo da svaka jedinica lokalne samouprave, koja se odluči da uspostavi ovu službu, prilagodi broj komunalnih milicionara svojim potrebama i mogućnostima.
 
"Ovo je posebno značajno, jer se mogućnost formiranja službe komunalne milicije sada otvara i za opštine (ne samo za gradove za koje je bio primeren broj 1 na 5000 građana). Takođe, i iz razloga što su na snazi drugi propisi koji uređuju maksimalan broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, pa nije neophodno da je broj zaposlenih u jednoj službi posebno uređuje", dodaje Ministarstvo.
 
Ceo tekst Insajdera čitajte OVDE.
  • Marko O

    17.03.2019 21:14
    Neće moći bez uniformi
    Neću poštovati nikakvu POLICIJSKU službu bez nošenja uniformi.
    Pa nije to kriminalistički ispektor, to je običan komunalni policajac.
    Za komunalne stvari.

    Ako pokušate bez uniformi to će biti prava PARTIJSKA POLICIJA, pšto su komunalci oduvek i bili.
    Ali ovaj put će moći svaka SNS budala da bude nevidljivi "policajac".
    To je dragi moji početak jedne kravave diktature.

    Bez uniformi - bez morala i bez autoriteta.
  • Josef G

    05.03.2019 12:15
    Uau dokle je došla demokratija! A kada ti treba komunalac da stiša žurku pijanih podstanara u 2 ujutru njega baš jako boli patka i upućuje te na upravnika zgrade? Možda će komunalci bolje moći da se obračunaju sa podstanarima kada dobiju tenkove?
  • m

    04.03.2019 13:31
    ja i dalje ne kapiram cemu oni sluze,sve je puno smeca po ulicama,kerovi seru,oluci prokisnjavaju,leti klime prokisnjavaju,fasade otpadaju,bahato se parkira,zauzimaju javne povrsine i mnogo toga i nemamo kome da se zalimo...mislila sam da su to komunalni problemi,sad vise ne znam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija