Ministarstvo odbrane: U maju i novembru obuka za nekoliko stotina rezervista

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će u maju i novembru biti pozvano na osnovnu obuku nekoliko stotina vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.
Ministarstvo odbrane: U maju i novembru obuka za nekoliko stotina rezervista
Foto: 021.rs
Reagujući na medijske navode o pozivima za obuku rezervnog sastava, Ministarstvo odbrane je podsetilo da je članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje, kao i da su definisane kategorije građana na koje se ta obuka odnosi, kao i kategorije za koje je Ministarstvo odbrane nosilac obučavanja.
 
"Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica - vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica VS licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava", piše u saopštenju.
 
Navodeći da je u oktobru 2018. godine prvi put organizovana osnovna obuka lica iz rezervnog sastava starijih od 30 godina koja nisu odslužila vojni rok, ministarstvo je saopštilo da je u ovoj godini planirano njihovo upućivanje na specijalističku obuku u centre Vojske Srbije.
 
"Obučavanje lica sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze. Prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini). Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav VS", piše u saopštenju.
 
Podseća se da u skladu sa članom 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života i dodaje da je cilj sprovođenja obuke "obučavanje mlađih kategorija lica, od 30-35 godina života".
 
"Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je odazivanje na poziv za obuku obavezno, a da su za neodazivanje predviđene zakonom propisane kazne.
  • Snezana

    26.11.2019 16:38
    glineni golubovi
    4Novembar2019Valjevo.12dana je moj sin sa drugovima skupljao lisce,1dan gadjanje iz puske,1dan bacanje bombe.Marta 2020ide na dva dana da da zakletvu da bi Maja meseca isao u Krusevac na jos 14radnih dana.Ima li logike?Zasto zrtvuju ove generacije ,totalno ne obucene za odbranu???????D
  • Ima svasta da bude

    01.03.2019 07:37
    ako ne o'ladite sa bahacenjem
    Tako me je briga da sluzim vojsku. Moram da stvaram sebi zivot, kako ne bih ostao gladan i siromasan kada me stigne starost. Ako ne pocnem sada, ostacu bednik za 40-ak godina.

    Neka Vulin vodi svoju rodbinu da se igraju rata. On je sebe finansijski obezbedio.

    Ne moze i surovi kapitalizam, kakav su ovi ljigavci napravili u drzavi, zajedno sa dobrovoljnim sluzenjem vojske. A profesionalna vojska je tek posebna prica. Plate i uslovi uzasni. Raspitao sam se kod nekoliko ljudi koji sluze profesionalno.

    Vidimo se na protestima. Ne znam da li ovo rade namerno, ludacke odluke, odvratne izjave i ostalo, ili su bas tolio bahati i ludi. Ovakvim ponasanjem necete doziveti maj.
  • Sava

    01.03.2019 07:13
    "Dodaje se da je odazivanje na poziv za obuku obavezno".
    A ako se ne odazovem, šta, streljaćete me prekim sudom.
    U NATO vojsku kojom komanduju bivši radikali nikad! Treba da ih je sramota, prvo su dozvolili da se raspadne Jugoslavija (toliko o zakletvi), a sada bi da se igraju biča i batine sa onima koji još nisu emigrirali. Pustite ljude da žive i stvaraju porodice, a vi se kući igrajte puškama i pištoljima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija