Od septembra 2020. građani više neće šetati od šaltera do šaltera

Skupština Srbije će u utorak, 5. marta, početi raspravu o Predlogu zakona o Centralnom registru stanovništva koji će objediniti podatke o građanima iz 13 evidencija koje sada vode različite institucije.
Od septembra 2020. građani više neće šetati od šaltera do šaltera
Foto: Pixabay
Centralni Registar stanovništva objediniće podatke iz registra matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, evidencije o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu, iz evidencije o ličnim kartama, o putnim ispravama, iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, iz evidencije poreskih obveznika i evidencije o strancima.
 
Korišćenje podatka iz registra biće besplatno, a građani u postupcima pred organima, prilikom ostvarivanja svojih prava, neće imati troškove.
 
"Ovo je prvi put da će se podaci o građanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava naći u okviru jedne jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka, koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu Srbije u elektronskom obliku. Cilj je da građanima olakšamo poslovanje sa upravom i da svoje poslove obavljaju na brz, jasan i efikasan način", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
 
On je objasnio da su se podaci koji se odnose na stanovništvo u Srbiji do sada nalazili u više različitih baza podataka, koje se vode na različite načine, ali da sada građani više neće morati da idu od šaltera do šaltera i prikupljaju svoja dokumenta da bi završili postupak, već će to jedan organ moći da učini za njih, tako što će pristupiti Centralnom registru stanovništva.
 
"Ovim novinama omogućavamo da, ako nekom službeniku treba podatak, na primer, o isteku vozačke dozvole da bi građaninu završio posao oko registracije automobila, on taj podatak može videti u Centralnom registru. Ne traži ga ni od stranke, niti od drugih institucija, već jednostavno, pristupi Centralnom registru. Nema odugovlačenja, troškova po građane i gubljenja vremena", objasnio je Ružić.
 
On je rekao da će korist od uspostavljanja registra imati ne samo građani, već i državni organi pred kojima se građani pojavljuju kao korisnici usluga, jer se posao pojednostavljuje, a troškovi rada se smanjuju.
 
Vođenje Centralnog registra stanovništva je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a za bezbedenost podataka biće zadužena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.
 
Početak primene zakona predviđen je za 1. septembar 2020. godine.
  • Wikipedia

    04.03.2019 10:49
    @dzoni
    Prva Internet mreža je stvorena 1. januara 1983, što se smatra i stvaranjem Interneta kada je Američka Nacionalna Naučna Fondacija (((en))) (NSF) napravio univerzitetsku mrežu koja će kasnije postati NSFNet. Brz razvoj Interneta je pomogla mogućnost TCP/IP-a (Internet protokola) da radi preko već postojećih mreža i komunikacija (kao što su telefonske žice itd). Verovatno je najvažniji trenutak bio 1983. kad je tadašnja mreža prešla sa NCP-a (Network Control Protocol) na TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), što je značilo prelazak na tehnologiju kakva se i danas koristi.
  • E-funkcioneri

    03.03.2019 14:41
    Zašto od 2016. muljaju ljude?
    Ono što nije istina zove se laž. E tako je već godinama i ljudi nasedaju na te njihove netačne informacije. Potegnu iz drugog mesta, dođu na šalter i onda čuju šta im još fali. To je bezobrazluk. Od 2016. razni funkcioneri tvrde da ne treba donositi izvode i uverenja a to nije istina.
  • RVosha

    03.03.2019 14:36
    Smrdija
    EU - kompjuteri
    Srbija - salteri

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija