Blic: Betoniraće korito rečice zbog izgradnje male hidroelektrane

Rečica Brevina, koja je pritoka Studenice, biće "upakovana" u cevi zbog izgradnje male hidroelektrane, piše "Blic".
Blic: Betoniraće korito rečice zbog izgradnje male hidroelektrane
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ne samo što će reka biti preusmerena u cevi, već će njeno korito biti izbetonirano, naovdi "Blic". Investitor je "Brevina" d.o.o. iz Kraljeva, koji je pre godinu dana dobio odobrenje Ministarstva građevinarstva da počne izgradnju. Inače, firma "Brevina" postala je privremeni povlašćeni proizvođač električne energije takođe u martu prošle godine, a dozvolu je izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike. 
 
"Poučeni tužnim prizorima sa ostalih reka u slivu Ibra, bojimo se da je idilični predeo oko Brevine, na samo par kilometara od manastira Studenica, u opasnosti da se promeni zauvek i pretvori u jalovi kamenjar na mestu rečnog korita. Kvalitet vode na ovoj reci je prve klase, a gradnja hidroelektrane na njoj preti i populaciji potočne pastrmke, rakova i celokupnoj biosferi, kao i izvorima u njenoj blizini", kažu za "Blic" u Udruženju "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva".
 
Rečica Brevina pregrađena je zemljano-kamenom barijerom uzvodno od vodozahvatne građevine u dužini od oko 40 metara. Kroz putni propust uvedena je u običan zemljani kanal, dok je prirodno korito ostalo potpuno suvo. Na trasi cevovoda obustavljeno je nasipanje puta takod a je širina korita redukovana.
 
"Vodozahvatna građevina se nalazi u trećem stepenu zaštite gde je gradnja dozvoljena, ali se postavlja pitanje celishodnosti gradnje MHE u rezervatu. Kada smo obišli radove iznenadili smo se - radnici su postavljali betonsku kocku usred rečnog korita, iz koga su vodu skrenuli sasvim preko puta. Nikoga od nadzornih organa nismo zatekli kako bi nam pojasnili zašto to rade", kažu u ovom Udruženju.
 
Dekan Šuimarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić u izveštaju za projekat "Smernice za održivo planiranje i upravljanje slivnim područjima malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim dobrima" navodi da gradilište MHE "Brevina" predstavlja tipičan primer narušavanja koncepta zaštite prirode.
  • ljuba kg

    04.03.2019 13:22
    Brevina se pakuje pred svojim uščem u cev u dužini preko 2 km. Kako će ribe migrirati iz Studenice ka Rudnom? Krilima?
  • Antonije

    04.03.2019 13:06
    "Da se pitam ja bih betonir'o travu,
    i ofarb'o tamno braon svaku vodu plavu
    ...."
  • Pinokio

    04.03.2019 13:00
    Gde su sada rodoljbi da brane bemanjićku teritoriju? Ta rečica i okolina su zaštićeno područje, a ceo teren ima ogroman istorijski značaj. Najlepši prirodni predeli kod nas, te rećice su čiste, u njima obilje živog sveta, ode u nepovrat. Da li neko razmišlja šta ćemo svojoj deci ostaviti, ili će ta deca da odu i sve će ostati pusto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija