Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modefikovanih organizama (GMO).
Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO
Foto: Pixabay
On je rekao da postoji poseban zakon za GMO, tako da priče koje se vezuju za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane koje su na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije apsolutno ne stoje.
 
"Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na prozivodnju i trgovinu GMO", istakao je Nedimović.
 
Nedimović je obrazlažući predložene zakone rekao je da je bezbednost hrane jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i da sledi ozbiljna reforma u tom sektoru.
 
Prema njegovim rečima, do aprila će Srbija dobiti akreditovanu državnu nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta hrane. Time se sistem referentnih laboratorija polako zaokružuje, što državu čini nezavisnom da može sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezebednosti da ima instituciju sa najsavremenijim uređajima kojima može da utvrdi čega ima na prostoru Srbije i šta se pokušava da se uveze.
 
Nedimović je rekao da je izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane utvrđena podela poslova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu toga ko kontroliše koju vrste hrane, navodeći da pre svega misli na sanitarnu inspekciju.
 
"Mora se tačno znati ko šta kontroliše na tržištu", rekao je Nedimović.
  • yy

    08.03.2019 12:37
    Isto važi kao i sve drugo u Srbiji.Lobisti prime pare i sve onda može u ovoj državi,pardon .teritoriji,jer "država "štiti svoje građane,a toga ovde nema.
  • Ogorčen

    06.03.2019 13:38
    Ima i aflatoksina, ihaj!
    Baš sam juče dobio crvene fleke od aflatoksina iz kajmaka koji kao pravi čuveni proizvođač.

    U stražnji deo leđa bi se.... za jeftino melko, koje su dobili ko zna od koga.


    Pa posle neka vegani kažu da treba jesti samo biljke.... a ono GMO svuda.
  • gmoWTF

    06.03.2019 12:16
    Gotovo sve sto jedemo je genetski modifikovano, organska hrana nije dobra za ekosistem, i jos mora da se prska hemikalijama koje su stetne..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija