Nestašica lekova za srce i pritisak

Pacijente koji su na terapiji zbog bolesti srca i visokog krvnog pritiska hvata blaga panika, jer mnoge lekove iz ovih grupa ne mogu da nađu ni u državnim, ni u privatnim apotekama.
Nestašica lekova za srce i pritisak
Foto: Pixabay
"Novosti" navode da mnogi uzaludno posećuju farmaceute, jer na apotekarskim rafovima nema ni paralela, odnosno medikamenata istog hemijskog sastava i dejstva, na koje su oboleli navikli, ali pod drugim imenom i od drugog proizvođača.
 
Zvanično je, kako saznaje ovaj list, prijavljena deficitarnost nekoliko lekova iz grupe kardiotonika i antihipertenziva.
 
U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja "Novostima" je u utorak potvrđeno da postoji nestašica pojedinih medikamenata.
 
"Ministarstvo zdravlja i RFZO obavešteni su o trenutnoj nestašici pojedinih lekova za lečenje povišenog krvnog pritiska ('indapamid', 'indapres SR'...), koja je nastala usled povećane potrošnje navedenih lekova u poslednjem periodu. S tim u vezi, odmah su preduzete sve neophodne mere kako bi se tržište snabdelo potrebnom količinom lekova. Potpunu normalizaciju snabdevanja, prema informacijama koje smo dobili od proizvođača, očekujemo tokom sledeće nedelje", rečeno je u RFZO.
 
U više apoteka, državnih i privatnih, "Novostima" je u utorak rečeno da im nedostaje više diuretika i antihipertenziva. Farmaceuti tvrde da ne znaju razlog poremećaja u snabdevanju, a čuli su, kažu, da pojedinih lekova nema zbog toga što još nisu završene procedure oko obnove registracije.
 
"Već neko vreme nema, recimo, 'indapresa' iz domaće proizvodnje. To je sulfonamidski diuretik, monokomponentni. A, nestalo je, takođe, i leka 'ravel', jednog stranog proizvođača. Ta dva leka su tzv. farmaceutske paralele. Ko pije jedan od njih sad mora da pređe na neku drugu grupu diuretika", objašnjavaju u jednoj beogradskoj apoteci.
  • Dušanks

    06.01.2020 21:17
    Lekovi
    Nedostaje već duže vremena.lek protiv pritiska na bazi loristana,lotar,lorista,losar itd.
    Kako ne mogu da podnesrm druge lekove,strepi m da će me farm.industrija osuditi na smrt.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija