Minić: Rizik od političke zloupotrebe Zakona o poreklu imovine

Javna rasprava o Prvom Nacrtu zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, počinje u petak i trajaće do 29. marta, objavilo je danas Ministarstvo pravde.
Minić: Rizik od političke zloupotrebe Zakona o poreklu imovine
Foto: Pixabay
Kompletan tekst prvog Nacrta, kao i detaljno obrazloženje, objavljeni su na sajtu Ministarstva, koje je pozvalo zainteresovane da mu dostave svoje primedbe, predloge, sugestije i komentare na Nacrt.
 
Ovim Nacrtom predložena su rešenja za utvrđivanje celokupne imovine i prihoda fizičkih lica, kao i uvećanje imovine. Takođe je predviđeno uvođenje posebnog poreza od 75 odsto, ukoliko fizičko lice ne dokaže da je razliku u prijavljenim i potrošenim prihodima zakonito steklo.
 
Ovaj zakon neće se odnositi samo na funkcionere, već na sve građane koji svojim stilom života izazovu sumnju - odnosno troše mnogo više nego što prikazuju da zarađuju.
 
Nejasno je hoće li ovaj zakon unaprediti zakon protiv korupcije, ocenjuju u Transparentnosti Srbija.
 
"Ovo nije samo antikorupcijski zakon, pošto se ne odnosi samo na funkcionere i službenike, na one strukture gde može doći do korupcije u javnom sektoru. On se može primeniti na sve građane, a posebno je problematično što sa sobom nosi i rizik od političke zloupotrebe. Može se desiti da se primenjuje na političke protivnike, a to je posebno pojačan rizik, jer će elementi plana provere biti tajni", kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti.
 
Provere će se, prema nacrtu, odnositi na imovinu stečenu od početka 2007. pošto je tada Poreska uprava osavremenila način rada i formirala elektronske registre. 
 
"Taj zakon nije odmazda prema političkim protivnicima, već se odnosi na sve, i na one koji su danas na vlasti i na one koji će sutra biti na vlasti, na građane i na funkcionere, jednom rečju na sve koji imaju nezakonito stečenu imovinu ili neprijavljene prihode. Ovo je zakon pravde, zakon za budućnost i za ozdravljenje društvenog sistema", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.
 
U nacrtu se navodi da će Jedinice Poreske uprave imati pravo na uvid i pribavljanje podataka iz evidencija državnih organa, ali i iz poslovnih knjiga privrednih društava, od banaka, preko katastra, do kompanija.
 
Ipak, u Poreskoj Upravi za N1 nisu hteli da komentarišu koja će biti njihova ovlašćenja, dok se zakon ne usvoji.
 
Inicijativa za donošenje Zakona o poreklu imovine u Srbiji prvi put je pokrenuta pre 18 godina. Gotovo sve stranke na vlasti od tada su njegovo donošenje najavljivale najmanje deset puta.
  • tititi

    08.03.2019 12:27
    @VV
    znači nikad !!!
  • Imovina

    07.03.2019 23:24
    @ex chapman
    Ovo se opet javlja neki parazit iz naroda. Ne znam kakav mentalni defekt imate, ali vi ste taj koji je dole napisao da država šilji nešto na nekome. Kad vam se dešava da ne znate ni šta ste lično pisali to vam je prvi i ozbiljan pokazatelj da je vreme da posetite lekara, naročito ako već imate potrebu da takav savet delite drugima.
  • VV

    07.03.2019 14:02
    Srušiti vlast i promenuti ceo sistem, i onda novi zakoni gde će svi političari od 1989-2019 morati da odgovaraju po Zakonu o poreklu kapitala, i mora im se konfiskovati sva imovina po Zakonu o konfiskaciji imovine.
    Svi koji su se bavili politikom od 1989 do danas, moraju da se oteraju iz politike po Zakonu o lustraciji. E onda će nam biti bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".