Miroslavu Miškoviću dve i po godine zatvora nepravosnažnom presudom

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.
Miroslavu Miškoviću dve i po godine zatvora nepravosnažnom presudom
Foto: Screenshot
Marko Mišković je zbog utaje te sume osuđen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.
 
Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od tri i po miliona dinara zbog utaje poreza i zbog zloupotrebe položaja u slučaju oštećenja Kruševačke fabrike maziva (FAM). Sud je takođe Đuraškovića obavezao da, na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza, uplati u budžet Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude.
 
Đuraškoviću i Miškovićima sud je danas ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta, tako da će im biti vraćeni pasoši. Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora. 
 
Tročlano veće presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan sudija nije bio saglasan. Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud u naložio da se ponovi suđenje. I na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.
 
Živojin Petrović i Jadranka Bardić su osuđeni na po osam i šest meseci kućnog zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza. Petroviću je izrečena i novčana kazna od 500.000 dinara, a Bardićevoj na 250.000 dinara.
 
Takođe su osuđeni saradnici Mila Đuraškovića povodom oštećenja FAM-a. Risto Ristić osuđen je na tri godine zatvora, na po dve godine zatvora osuđeni su Dejan Jevtić, Boro Jelić, Branislav Jovanović i Ljiljana Kostić, dok je Srđan dobio   godinu i po dana zatvora.
 
Svima je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru 2017. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).
 
Miškovići i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.
 
Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez. Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu. Takođe im je blokiran veliki deo imovine, ali Delta holding radi bez problema.
 
Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.
 
Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine. U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za oko 3.181.070.378 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138 dinara (oko 15 miliona evra).
 
S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.
  • Sever Srbije

    08.03.2019 18:04
    Sude mu sudije izabrane u proslom rezimu??? A misko ce tolko manje dati " savezu za prevaru" mada je to kap u moru kolko ih zatrpava kešom!
  • Ivana

    08.03.2019 16:33
    Drzavo sram te bilo.Dokle bre vise...
  • Darko Ris

    08.03.2019 16:29
    Uzas
    Eto osudili su ga jeste ponosni? Sviće te bidi sada bogatiji zbog toga.. Neuspešni naučite dokle god se budete radovali tudjoj nesreći bićete sve siromasniji kada shvatite da treba se radovati tudjem uspehu bićete mnogo bogatiji i srećniji nećete biti jadni mali misevi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija