Policija "češlja" Vinču

Novi v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Zlatko Rakočević kaže da je prethodno rukovodstvo izlagalo ljude mobingu i najavljuje da će raditi na tome da se poboljša status naučnika u tom institutu.
Policija "češlja" Vinču
Foto: Screenshot
Institut su poslednjih meseci potresle brojne afere, u koje su uključeni prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninski i njen suprug Slavko Karić, a Rakočević u intervjuu za "Večernje novosti" kaže da je policija već bila u "Vinči" i da je pet sati "češljala dokumentaciju".
 
"Dali smo im sve što su tražili. Verujem da će sve do kraja biti istraženo", rekao je Rakočević.
 
List podseća da je Marčeta Kaninski optuživana da je suprugu Slavku Kariću povećala platu za 100.000 dinara, dok je on nedavno uhvaćen kako prima mito i uhapšen zbog trgovine uticajem, nakon čega je Marčeta Kaninski podnela ostavku. Karić je i dalje u "Vinči", ali, kako kaže Rakočević, neće ostati na rukovodećoj funkciji.
 
Govoreći o statusu naučnika u "Vinči", najavljuje da će naučnici biti na prvom mestu i da će učiniti sve da se njihov status promeni nabolje.
 
"Do sada su bili podređeni administraciji. Celokupna uprava i administracija bili su bogovi, a naučnici drugorazredna kategorija. To se videlo i po platama", rekao je Rakočević.
 
On je dodao da neće više moći da se desi da neko u administraciji ko je završio privatni fakultet ima platu 200.000 dinara, a naučnik nekoliko puta nižu.
 
"Ako je ovo institut, onda je osnovna delatnost nauka i naučnici moraju da budu na prvom mestu", poručio je.
 
On je naglasio da će najpre proraditi na tome da se popravi atmosfera u institutu: "Stvorićemo normalne uslove za rad, što je važnije od novca. Prethodno rukovodstvo ljude je izlagalo mobingu. Svi su se plašili otkaza, direktorka je pretila BIA, policijom, imenima nekih političara. Ali povećaćemo i plate. Za prošli mesec su već povećane 14 odsto".
 
Takođe, kako je dodao, radi se i na novom ugovoru o radu, jer je sadašnji loš.
 
"Po sadašnjem ugovoru, ako napustite firmu, ne možete tri godine da radite u istoj oblasti. Nauka je specifična i internacionalna stvar i mobilnost naučnika je jedna od najbitnijih stvari za napredak nauke", istakao je Rakočević.
  • Milka

    09.03.2019 15:34
    Novi a stari direktor
    Kako će se poraditi da se popravi atmosfera u institutu? Desio se pad D. L. u bazen sa radioaktivnim otpadom 2004. i Opštinsko javno tužilaštvo nije našlo zakonski osnov za sprovođenje istrage zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti u slučaju direktora Laboratorije za atomsku fiziku, dr. Z. Rakočevića. Bile su nepravilnosti u radu organizacionih jedinica Instituta za nuklearne nauke “Vinča“ u raspolaganju namenskim budžetskim sredstvima, što se odnosilo i na pomenutu laboratoriju, a koje je identifikovala Državna revizorska institucija tokom 2017. godine. Potom je Laboratorija za atomsku fiziku, na čelu sa dr. Z. Rakočevićem, 2018. uložila molbu da se otcepi od Instituta "Vinča" i predložila resornom Ministarstvu formiranje nove firme – Institut za kompleksne sisteme. Sada dr. Z. Rakočević u svojstvu izabranog v. d. direktora “Vinče“ kaže:"...ja sam u statusu v. d. direktora šest meseci. Za to vreme, nemoguće je uraditi nešto ozbiljnije po pitanju reorganizacije. Za to treba bar pet godina"!
  • RVosha

    09.03.2019 14:05
    Kakva drzava takav i institut .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija