Srbija krši treći energetski paket, zabrinutost zbog odluke o "Turskom toku"

Agencija za energetiku Srbije (AERS) nije ispunila sve uslove, predviđene evropskom regulativom za gradnju gasovoda "Turski tok", koji su sugerisani u mišljenju Energetske zajednice, a naročito nije uvažila one koji se odnose na poboljšanje konkurencije, kaže direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.
Srbija krši treći energetski paket, zabrinutost zbog odluke o "Turskom toku"
Foto: Pixabay
On je na pitanje da li je Energetska zajednica zadovoljna odlukom o izuzeću magistralnog gasovoda iz Trećeg energetskog paketa, koju je AERS doneo nakon dobijenog mišljenja tog evropskog regulatornog tela, rekao da je AERS u konačnoj odluci izmenio neke prvobitne uslove, ali da nisu svi ispunjeni, a naročito deo koji se odnosio na poboljšanje konkurencije.
 
"Smatramo da se odlukom, takvom kakva je ispala, zapravo krši treći paket i njen član o izuzeću nove infrastrukture. Sekretarijat Energetske zajednice je u svom mišljenju bio vrlo određen da takva odluka ne doprinosi razvoju konkurencije na tržištu prirodnog gasa u Srbiji, osim ako se ne uvaže svi uslovi koji se nalaze u mišljenju", pojasnio je Kopač za Agenciju Beta, prenosi "Politika".
 
Zamenik direktora Sekreterijata Energetske zajednice (EZ) Dirk Bušle u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izrazio je zabrinutost zbog odluke Srbije o "Turskom toku".
 
"Naš strah je bio i ostao da će projekat i način na koji je Agencija za energetiku Srbije osmislila izuzeće novog gasovoda iz pravila Evropske unije doprineti dominaciji 'Gasproma' i 'Srbijasa' na tržištu gasa u Srbiji", kaže on, dodajući da će ovo regulatorno telo Evropske unije, čije mišljenje nije obavezujuće, ali bi moglo imati posledice po evrointegracije Srbije, naredne korake utvrditi nakon nastavka dijaloga sa srpskom stranom.
 
Savet Agencije za energetiku Srbije je 5. marta doneo konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveza pristupa treće strane i od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa. Novi gasovod trebalo bi da gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće "Gastrans", u većinskom ruskom vlasništvu. U saopštenju Agencije za energetiku stoji da je Agencija rešenje donela "uzevši u najvećoj mogućoj meri u obzir mišljenje Sekertarijata Energetske zajednice".
 
Bušle navodi da Energetska zajednica još nije zvanično dobila odluku Agencije za energetike, ali da odluka koja je obavljena na sajtu Agencije ne uzima u obzir sve preporuke Energetske zajednice.
 
"Tržište gasa u Srbiji je prilično čudno, u smislu da njime dominiraju dva ključna igrača, to su 'Gasprom' i 'Srbijagas', isti oni igrači koji su akcionari novog, planiranog projekta", kaže Bušle.
 
Ukoliko bi Srbija ispoštovala pravila EU, Bušle navodi da bi to "stvorilo šansu da se Srbija pretvori ne samo u tranzitnu teritoriju za ruski gas namenjen drugim tržištima, već da postane regionalno gasno čvorište".
 
Energetska zajednica je takođe, prema Bušleovim rečima, zabrinuta i zbog toga što je Agencija za energetiku izbacila deo iz odluke koji se odnosi "Srbijagas" i njegovo razdvajanje delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa, što je jedan od osnovnih pravila i uslova EU.
 
Na to je ukazao i Janez Kopač, koji ocenjuje da se time ograničava transparentnost u proceduri dodela kapaciteta i isključuju neki sadašnji i potencijalno novi subjekti od zakupa gasovoda. 
 
Na pitanje koje su moguće posledice zbog toga što AERS u potpunosti nije uvažio mišljenje Energetske zajednice, a "Gastrans" odluči da gradi "Turski tok" kroz Srbiju, Kopač je rekao da "produžetak 'Turskog toka' kroz Srbiju ima šansu da bude prihvaćen i legitimisan kao projekat samo ako je, iako građen po izuzeću, odluka o izuzeću o njegovoj izgradnji besprekorno čista sa pravne strane".
 
Dodao je da će sada taj projekat imati problem legitimiteta što će dati krila svima koji ga osporavaju.
 
"Nepoštovanje trećeg paketa je veliki problem i za EU. Na žalost odluka AERS-a je konačna i nije bila konsultovana s nama ali to je sad važeće za veoma dugo razdoblje. Nije dobro ni za projekat, ni za Srbiju", rekao je Kopač.
 
Bušle zaključuje da nove odluke AERS-a ne poboljšava imidž Srbije.
  • Lala

    10.03.2019 07:41
    Crnjak
    Nije problem juzni tok,nego tradicionalni srpski lopovluk i prevare. Sa srbima posten posao ne mozes sklopiti jer je mito i korupcija usadjena u gene.
  • Djura levo krilo

    10.03.2019 06:04
    Ma bre sve je to skockano...
    Italijani projektuju, nadzor nemci, izvodjace nesto domace firme nesto malo stranci...
    Dakle ima za svakoga...
    A Dirk ljut ?
    Pa dok ima srbiju kao problem njega ima kao funcionera.
    Kada nes ne bude kao problem nema ni njega.
    Zato je ovo igra duploga pasa.
  • djordje

    10.03.2019 02:37
    kad stignemo
    Evropa nam je sve dalje tako te price o mogucnostima uticaja na nase Evrointegracije su zaista ispricana prica koja nema smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija