Većina kasirki u Srbiji mora da stoji celu smenu, "jer nisu plaćene da sede"

U više od polovine trgovinskih objekata u Srbiji kasirkama nije omogućeno da sede na radnom mestu, pokazalo je istraživanje.
U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice, pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje "Pobuna" i objavilo na svojoj Instagram stranici.
 
Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u našoj državi misle da se kasirke "ne plaćaju da bi sedele, nego da bi radile".
 
Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom u trgovačkim objektima.
 
Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca, njih 58 odsto, istaklo je da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sedi nego da radi. Oni su naveli i da u trgovini uvek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, čiste...
 
 
Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba "zabranjena" sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.
 
"Pobuna" podseća da će "Volmart", najveći trgovinski lanac na svetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.
  • @Farmaceut

    11.03.2019 08:55
    Što se vas tiče, bolje da ćutite. Toliko nemate znanja (koje bi trebalo da vam je u opisu posla), da kad ste se već sami sebe sveli na posao prodavca, i o lekovima i bolestima ne znate ništa, onda bar stojte. Nekad si od farmaceuta mogao dobiti više informacija i saveta nego od lekara, danas ne znaju ni šta piše u uputstvu za lek, a kamo li da imaju neko šire znanje i odgovornost za posao koji rade.
  • @Farmaceut

    11.03.2019 08:55
    Što se vas tiče, bolje da ćutite. Toliko nemate znanja (koje bi trebalo da vam je u opisu posla), da kad ste se već sami sebe sveli na posao prodavca, i o lekovima i bolestima ne znate ništa, onda bar stojte. Nekad si od farmaceuta mogao dobiti više informacija i saveta nego od lekara, danas ne znaju ni šta piše u uputstvu za lek, a kamo li da imaju neko šire znanje i odgovornost za posao koji rade.
  • bananarama

    10.03.2019 16:18
    Svratih u jednu radnju. Devojka koja je radila na licu joj se vidi da je umorna. Onako u šali joj kažem "gospođice, pa vama se na licu jasno vidi da ste umorni, sedite malo, odmorite". A ona kaže kako bi vrlo rado malo sela jer je noge jako bole od stajanja, otiču joj zglobovi a kada se vrati kući jedva se izuje zato što su joj se stopala nadula i otekla. Sela bi, kaže ona, ali gazda je uklonio stolice baš zato da zaposlenu ne bi imali gde da sednu, moraju kao da stojećki dočekaju svaku mušteriju. Vidim radijator u radnji pa joj kažem eto može sesti minut, dva, na radijator. Meni ne smeta, ako mi nešto bude trebalo zamoliću je da ustane i dođe. Nasmeje se ona, zahvali mi što barem neko vodi računa o njoj pa mi pogledom skrene pažnju na jedan detalj u radnji. Kamera nameštena tako da snima isključivo radijator. Ta kamera ne snima ništa drugo po radnji nego samo radijator. Kaže ona "sela sam ja jednom na radijator kada sam tek počela da radim. Zvoni telefon, javim se, zove gazda. Kaže mi da me ne plaća da grejem dupe na radijatoru nego da radim, da se šetam po radnji. Ustanem ja, gledam okolo da gazda nije tu negde u blizini, kako zna da sam sela na radijator. Posle skontam da ima kamera koja snima samo radijator i da je preko interneta spojena sa gazdinim mobilnim telefonom pa u svakom trenutku može da vidi da li neka od radnica odmara na radijatoru".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija