Pre 16 godina ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obeležen šetnjama, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije u dvorištu vlade.
Pre 16 godina ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić
Foto: Screenshot
Predstavnici DS-a će u prepodnevnim časovima položiti vence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana, a od 18 časova će zajedno sa organizatorima protesta "Jedan od pet miliona" organizovati memorijalnu protestnu šetnju "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami" od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.
 
U pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu "velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila". 
 
Polaganjem venaca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade. 
 
Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana", od sedišta LDP-a do dvorišta Vlade.
 
U Dvorani Kulturnog centra Beograda održaće se promocija izdanja "Besede u Zoranovu čast 2006-2018", kao i proglašenje pobednika prvog takmičenja "Zoran Đinđić hakaton".
 
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
 
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
 
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
 
Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
 
Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a. 
 
Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
  • Pedja

    12.03.2019 13:50
    Da povratiš...
    ...od komentara. Nesrećni Đinđić je ubijen, a gazdi botova ni to nije dovoljno, nego ga i mrtvog vređa, kao što ga je on živog vređao.
  • sale

    12.03.2019 13:44
    Jos placamo cenu tog ubistva, i placacemo narednih 50 godina. Umesto da smo vec u EU, mi smo najgora gubernija na planeti, gde se sve okrenulo naopako.
  • EU

    12.03.2019 13:38
    Da li se zna ko je ubio Djindjica ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija