Analitičari: Trifunović preoteo deo glasača SzS, pitanje koliki je domet negativne kampanje

Srpska napredna stranka bi, ako bi sada bili izbori i pod uslovom ovakve političke ponude, mogla da očekuje rezultat između 53 i 57 odsto glasova, rezultati su februarskog istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Ipsos stratedžik marketing.
Analitičari: Trifunović preoteo deo glasača SzS, pitanje koliki je domet negativne kampanje
Foto: 021.rs
Prema tom istraživanju, na drugom mestu je SPS sa 12,7 odsto podrške glasača.
 
Za SzS bi glasalo 10 odsto birača, dok bi se za PSG opredelilo osam procenata građana sa pravom glasa, pokazuje istraživanje.
 
Blizu cenzusa je još samo Srpska radikalna stranka sa 4,5 odsto podrške.
 
Direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja "Ipsosa" Marko Uljarević rekao je, gostujući na RTS-u, da rezultat nije posledica kampanje "Budućnost Srbije" koju vodi predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i da je reč o proseku na četiri meseca kada se ne dešava nešto što je incidentno. On je, govoreći o protestima, ocenio da oni motivišu glasače i opozicije i SNS da izađu na izbore.
 
Uljarević, kada je reč o rejtingu Pokreta slobodnih građana (PSG) i njegovog predsednika Sergeja Trifunovića, kaže da je u februarskom istraživanju on bio na oko osam odsto i da to nije iznenađenje ako se upoređuju podaci o onima koji ne vole Vučića, ali ni lidere Saveza za Srbiju (SzS) i traže alternativu.
 
Ocenio je da motivacija onih koji bi da glasaju za Trifunovića nije baš najbolja i da ne bi mogao da kaže da bi on u ovom trenutku prešao cenzus i da već u ovom mesecu neće biti na četiri procenta. Dodao je da se pojavilo nešto novo i da su svi krenuli ka tome. Kako kaže, očekivanja se reflektuju na lidera i birači prvenstveno glasaju protiv, a kad prođe neko vreme, oni krenu da se razočaravaju.
 
"Moramo da vidimo kakav je trend. Jedno istraživanje u toku jednog meseca ništa nam neće reći", kazao je Uljarević.
 
Kada je reč o SzS, rekao je da su oni u februaru bili na 10 procenata, a kada se Trifunović pojavio jedan deo glasača otišao je ka njemu.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović kaže da, kada se pojavi nešto novo, u uslovima dominantne partije i deficita na drugoj strani, nova ličnost daje energiju. Dodaje da ostaje pitanje koliki će domet imati pristup negativne kampanje.
 
Govoreći o SPS-u, Jovanović rekao je da ta stranka stoji relativno stabilno i da je sa oko deset procenata ustalila svoje biračko telo. 
 
Na to su, prema njegovim rečima, uticala dva faktora. Prvo to što je SPS uvek podržavao vlast ili bio u vlasti i, drugo, što je sačuvao jezgro birača. Ocenjuje da postoji prostor za rast te stranke, ali da SPS ne čini dovoljno da privuče birače. Kao primer je naveo to što je reč o nominalno stranci levice koja je podržavala vlade koje su vodile neoliberalnu politiku u ekonomiji.
 
Jovanović smatra da je političkoj sceni potreban DS, ali da toliko autodestrukcije u jednoj stranci nije viđeno. Ne veruje da je moguće stvoriti novi DS lepljenjem starih delova.
  • milicica

    14.03.2019 15:22
    MAJKE MI MOJE
    Nisam do sad shvatala da nas je tako lako nasamariti i da u ovoj zemlji ima toliko idiota. Mislim da cete mi ipak objaviti komentar jer ste mnogo sa vulgarnim izrazima i govorima mrznje objavljivali a moj je samo moje misljenje bez namere da vredjam ikoga, prosto iznosenje cinjenica. Bicu kaznjena i dobicu mnogo minusa a znacu tek onda koliko sam u pravu. Pozdrav neistomisljenicima.
  • pravi opalim te g...

    14.03.2019 09:57
    Opa, opet plakanje zbog belih listica. da vas podsetimo da su ti beli listici vasi bivsi simpatizeri. A vi ste ih oterali od sebe. Broj belih listica je broj postenih. Oni nisu uvlakac, grebatorii i nisu nista trazili za svoj glas za razliku od clanova. Clan stranke, bilo koje, je najnizi moralni oblik zivota. Bele listice ste vi svojom nesposobnoscu i alavim lopovlukom napravili. Vi clanovi nista niste uradili da to sprecite i vi i niko drugi ste zbog toga direktni krivci za ovo sadasnje stanje. JASNO? Ah da, i vi ste hteli da se ogrebete. P.S. Tadic je vaskrsao ove. Da li je dobio pozivnicu za proslavu godisnjice?
  • Neoplanta

    14.03.2019 09:27
    Glupost, po ovom istrazivanju, u vremenima kad jos nisu napravili ovoliko s.anja, kao sto prave u poslednje vreme, sa namestenim izborima, SNS i SPS zajedno u koaliciji sa desetak stranaka-prilepaka, je osvajala oko 55%-56% glasova! Po ovom ispada da sad, kad ne cujem jednog coveka, cak i one koji su se donedavno u njih kleli, da kaze nesto pozitivno o njima, ispada da imaju oko 70%??? Dzaba vam zavaravanje, vasa kola vec neko vreme idu nizbrdo i svakim danom ubrzavaju! Prizemljenje ce vam biti bolno, uz prasak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.