Izmislili intervju s poznatim lekarom u kom se reklamira neregistrovan dodatak ishrani

Prof. dr Milovan Bojić, poznati kardiohirurg iz Beograda, podneo je krivičnu prijavu jer je u medijima objavljen izmišljeni intervju sa njim, u svrhu promocije sumnjivog, neregistrovanog dodatka ishrani.
Izmislili intervju s poznatim lekarom u kom se reklamira neregistrovan dodatak ishrani
Foto: Pixabay
U intervjuu, koji je povučen sa dva portala na kojima je objavljen, reklamira se purilipid za lečenje visokog holesterola i bolesti srca, kao i za prevenciju infarkta, piše Blic.
 
Izmišljene reči lekara u intervju koji je kružio internetom isprepadale su sve one koji boluju od povišenih masnoća u krvi, jer im poručuje da mogu da dobiju infarkt čak i ako piju lekove koje im je propisao njihov lekar. Uz to, lekar im u tekstu sugeriše da "slobodno kupuju preparat i time izleče svoju bolest".
 
Pritom, vlasnik firme koja prodaje pomenuti preparat krivično goni N. N. lice koje mu je, kako kaže, podmetnulo lažni intervju koji on uopšte nije ni video.
 
U spornom intervjuu, koji je objavljen na dva portala, pa odmah skinut posle najave tužbe poznatog lekara, a u koji je Blic imao uvid, između ostalog, stoje njegove reči da "ako pijete lekove i naglo snizite nivo holesterola možete izazvati krajnje negativnu reakciju organizma do samog infarkta". Onda taj kardiohirurg kaže da "jedini dodatak ishrani koji zvanično preporučuje Zdravstvena unija za lečenje holesterola i koje kardiolozi koriste pri svom radu je purilipid".
 
Njegova cena, kako je objavljeno na sajtu proizvođača, na sniženju je 3.650 dinara.
 
Prof. dr Miljko Ristić, ugledni kardiohirurg, bivši direktor Kliničkog centra Srbije i Klinike za kardiohirurgiju KCS, kaže za Blic da je čuo šta se desilo njegovom kolegi i da je situacija otišla predaleko.
 
"Neko je sebi dao za pravo da izmišlja intervju sa vrlo poznatim i prepoznatljivim kardiohirurgom, dobrim stručnjakom u svom poslu, koji je još i direktor specijalističke zdravstvene ustanove za lečenje kardiovaskularnih oboljenja. To je tipičan primer obmane eventualnih korisnika tog preparata. Takve kuće ne biraju sredstva i način da uvuku u te njihove priče ljude koji nemaju veze sa tim. Očigledno su vođeni idejom da će građani poverovati rečima poznatog stručnjaka i početi masovno da kupuju taj preparat", kaže prof. dr Ristić za Blic.
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da na ovaj slučaj moraju da reaguju svi nadležni. "Naš savet građanima je da nikako ne kupuju preparate, dodatke ishrani, suplemente, lekove preko interneta. Oni moraju da se konsultuju sa svojim lekarima u vezi sa svim tim. Posebno ako se zna da je Srbija preplavljena domaćim i stranim prevarantima. Najveći problem su nazovi lekovi i suplementi, dodaci ishrani. Vlasnici tih firmi koji ih prodaju putem interneta odlično poznaju mentalitet naših građana i koriste to da naši ljudi, kada su bolesni, ne pitaju za cenu. Kupuju sve što pomisle da može da im pomogne", kaže Papović.
 
Sa druge strane, Bratislav Veljović, direktor firme koja prodaje preparat "purilipid", kaže za Blic da jeste objavljen sporni intervju sa profesorom dr Milovanom Bojićem, kardiohirurgom i direktorom Instituta za kardiovaskulrne bolesti "Dedinje", ali da "oni to nisu objavili".
 
"Podneću krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog izmišljanja i objavljivanja tog intervjua. To što je objavljeno sigurno nije došlo sa naše strane. Ko je objavio, zlonamerno ili ne, pokušavamo da utvrdimo", navodi Veljović.
 
Prema njegovim rečima, on taj tekst u kome se reklamira njegov preparat "purilipid", a u kojem dr Bojić plaši građane infarktom i govori im da pređu da koriste taj proizvod, nije ni video. "Kada sam saznao za sve to, već je taj sadržaj bio uklonjen sa interneta. U svakom slučaju, iskreno žalimo što je došlo do toga", objašnjava on i tvrdi da zdravlje potrošača nije bilo ugroženo jer je proizvod registrovan u Ministarstvu zdravlja.
 
Ministarstvo zdravlja: Preparat nije registrovan
 
U istom tom Ministarstvu ekspresno su demantovali Veljovića da je preparat registrovan i već izdali nalog da se uradi vanredni inspekcijski nadzor jer, kako kažu, na sajtu firme "Purivera tim" se nalazi oglašeni proizvod "purilipid", koji se prodaje kao dijetetski suplement".
 
Kako za Blic kažu u Sektoru za inspekcijske poslove u tom Ministarstvu, posle provere svih podataka, utvrđeno je da "purilipid" nije registrovan. "Taj proizvod nije upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Pravno lice - firma 'Puriva tim' ima upisan samo jedan dijetetski proizvod u našu bazu podataka. Istovremeno, ta firma je promenila adresu, a to nisu ispravili na svom uverenju", naveli su oni i dodali da je potrebno da se "izvrši nadzor i preduzmu mere u skladu sa ovlašćenjima sanitarne inspekcije".
  • mag pharm

    15.03.2019 10:52
    istina

    na televiziji se sve reklamira, i što treba i što ne treba.
    sve što se reklamira na pinku i sličnim televizijama mora da bude ekstra prodavano.

    tako, npr imamo čuveni germanijum koji leči rak. biser je krenuo u japanu (početak 1970-ih godina) da se masovno koristi jer kao leči najteže bolesti... proizvod je ubrzo povučen jer je utvrđeno da je opasno neftotoksičan - otkazuju bubrezi. nije ga bilo godinama, i pojavio se - gde, naravno u srbiji!
  • Klaus

    15.03.2019 10:46
    Milovan Bojic je internista a ne kardiohirurg
  • Jaja

    15.03.2019 10:14
    A mozda su mu samo ostali duzni neke pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija