Usvojeno: Turističke agencije moraju da daju depozit, ko izdaje stan na dan plaća porez

Skupština Srbije usvojila je Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu.
Usvojeno: Turističke agencije moraju da daju depozit, ko izdaje stan na dan plaća porez
Foto: Pixabay
Cilj zakona je, tvrde u Ministarstvu turizma, da se zaštite putnici i oni koji u tim oblastima posluju po zakonu i da se smanji siva ekonomija u tim delatnostima. Zakon o turizmu obavezuje turističke agencije da, pored obavezne garancije putovanja, moraju da daju i depozit.
 
"To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija", rekli su ranije u Ministarstvu turizma. 
 
Kako su naveli, turističke agencije će se razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad. Agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos. 
 
Novim rešenjima predviđeno je i da se licenca za rad gubi ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja. 
 
Uvodi se paušalni porez za izdavanje stana na dan odnosno za izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima, a iznos uvedenog poreza zavisiće od kategorizacije i prometa. 
  • Prokleta vlast

    14.03.2019 12:51
    Nikad sita otimanja
    E, zato će sada da se izdaju vikendice, vinogradarske kuće, pa i šatori na placu na dan.
    A da ne pominjem kamp prikolice.
    Skočiće cene davno napuštenim vikendicama po Fruškoj.

    Narod će se i dalje švalerisati, pa makar i po čamcima.
  • ns

    14.03.2019 12:48
    znači donešen je zakon koji ne određuje koliki je porez nego će se naknadno ustanoviti spram prometa a porez paušalan, pa jel su oni normalni, prvo kakve veze ima paušalno plaćanje sa prometom ako nema kategorija i za sve isto važi, drugo ko normalan će uopšte prijavljivati promet i uplaćivati pazar, niko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija