RSE: Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu

Srbija je tražila novi kredit od Ruske Federacije u iznosu od 172,5 miliona evra kako bi finansirala izgradnju Jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture.
RSE: Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu
Foto: 021.rs
Sporazum o ruskom kreditu trebalo bi da bude potpisan "u prvoj polovini 2019. godine", navode u Ministarstvu saobraćaja za Radio slobodna Evropa.
 
Ugovor o izgradnji Jedinstvenog Dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisali su 17. januara 2019, tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" i "RŽD International" (Ruske železnice). Vrednost ovog ugovora je 230 miliona evra, a ugovorom je definisano da će od tog iznosa iz kreditne linije biti izdvojeno 172,5 miliona evra.
 
U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrđuju za RSE da je od ruske strane tražen kredit u iznosu od 172,5 miliona evra.
 
"Ministarstvo finansija se obratilo krajem 2018. sa zahtevom Ruskoj Federaciji. Naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu", piše u odgovoru Ministarstva.
 
U Ministarstvu takođe navode da je predviđena realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture: radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad, izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom.
 
Na pitanje RSE na koji način je odlučeno da se posao izgradnje Dispečerskog centra poveri ruskoj kompaniji "RŽD International" i finansira kreditom iz Ruske Federacije, u Ministarstvu navode da je projekat inicijalno bio planiran da se realizuje kroz prethodni međudržavni zajam za železnicu od Ruske Federacije.
 
"U međuvremenu zahtev za finansiranje je proširen i na deonicu brze pruge na kojoj radove izvode Ruske železnice, zbog čega je projekat Dispečerskog centra odložen i biće realizovan u okviru nastavka ruskog kredita za realizaciju železnice", piše u odgovoru.
 
Ruska kompanija "RŽD International" angažovana je na izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji na osnovu Ugovora o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. godine i pratećih aneksa. Vrednost ovog ugovora je oko 941 milion dolara (oko 833 miliona evra). 
 
"RŽD International" trenutno radi na izgradnji deonice železničke pruge od Stare Pazove do Novog Sada u okviru projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.
 
Modernizacija pruge koju izvodi "RŽD International" do sada se većim delom finansirala iz kredita Ruske Federacije, na osnovu Međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita od 11.1.2013. godine. Iznos ovog kredita je 800 miliona dolara (oko 709 miliona evra), a rok za korišćenje ovog kredita produžen je do kraja 2021. godine.
 
Prema Ugovoru o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. "RŽD International" nema obavezu da dobije saglasnost od investitora - "Infrastruktura železnice Srbije" na izbor podizvođača, odnosno Ruske železnice same biraju svoje podizvođače.
  • Gradjanin

    14.03.2019 23:28
    Najveca kamata
    Da ćemo i na novi Ruski kredit plaćati kamatu od 8,75%, kao i na prvi iz 2013? Jer to je najskuplji kredit koji je Srbija uzela u poslednjoj deceniji.
  • priča duga k polarna

    14.03.2019 21:28
    noć u zimskom solsticiju
    negde u Norveškoj; poznato je da Rusi podržavaju modernizaciju srbijanske železnice; kako i ne bi kada uz odobrenje zajma koji pokriva 85% troškova iz 5-ogodišnjeg programa izgradnje i modernizacije, uposle i 70% svoje radne snage i svog materijala, dok zajmoprimac tek 30%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.