Radnici novčano kažnjeni, jer su sprečili izvršitelje da uđu u fabriku

Nekoliko radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku kažnjeni su novčanom kaznom od po 10.000 dinara zato što nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u posed pogona za proizvodnju kugličnih vretena, rekao je predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milutin Nikitović.
Radnici novčano kažnjeni, jer su sprečili izvršitelje da uđu u fabriku
Foto: 021.rs
On je rekao agenciji Beta da je odluku o kazni doneo Privredni sud u Čačku, a u rešenju se navodi da je kazna izrečena "zbog ometanja sprovođenja izvršenja suda 25. februara".
 
Prema njegovim rečima, policija je tada legitimisala svih 50 radnika koji rade u pogonu "Kuglična vretena" i koji su blokadom ulaza sprečili sudske izvršitelje da udju u pogon i preuzmu ga. Sindikat očekuje da će svih 50 radnika, koji su nakon legitimisanja bili pozvani u policiju da daju izjave, narednih dana dobiti novčane kazne.
 
Radnici su 25. febraura blokirali fabrički ulaz i 14. put uzastopno sprečili sudske izvršitelje, koji su imali asistenicju policije, da uđu u pogon "Kuglična vretena" i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.
 
Sudski izvršitelji do sada su 14 puta pokušavali da uz asistenciju policije prinudno preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena, ali su radnici to svaki put sprečili mirnim protestom ispred ulaznih vrata pogona.
 
Menadžment fabrike je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 miliona dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.
 
Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra "prodaje" za dug od 30.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala "ispod svake cene".
 
Predstavnici sindikata navode da je pogon "Kuglična vretena" od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji Rešenje Ministarstva odbrane iz 2017. godine.
  • Sima

    16.03.2019 08:09
    @Novosadjan
    Firma je državna. Ako joj se sredstva za rad rasprodaju u bescenje, onda ne mogu više da rade. Samim tim, radnici nemaju posao, pa ni plate. Šta tu nije jasno? Kamo lepe sreće da su samoupravljači sa državnom imovinom tako odgovorno postupali 90-tih, pa da preduzeća nisu prešla u ruke onih koje je zanimao samo plac.
  • Iva

    16.03.2019 08:01
    Raspala rupetina od drzave
    Koga su glasali kaznjeni radnici na svim prethodnim izborima i koga ce opet glasati na sledecim izborima?

  • RVosha

    15.03.2019 21:14
    Smrdija
    jel to ona policija sto dolazi da pomogne ljudima na Savamali ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija