Za kulturu i rekreaciju izdvajamo gotovo isto novca kao i za duvan i alkohol

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi iznosili su 65.790 dinara u četvrtom kvartalu prošle godine, dok su prosečni izdaci iznosili 66.011 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
Za kulturu i rekreaciju izdvajamo gotovo isto novca kao i za duvan i alkohol
Foto: Pixabay
Prosečni prihodi su, prema statistici, bili za 3,3 odsto veći nego u istom periodu 2017. godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava veći za 3,0 odsto. U odnosu na treći kvartal 2018. godine, prosečni prihodi su bili veći za 3,1 odsto, a izdaci za 2,8 odsto.
 
Najveći udeo u mesečnim prihodima imala su primanja iz redovnog radnog odnosa - 48,8 odsto, penzije 32,3 odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 5,1 odsto, naturalna potrošnja 3,4 odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa 2,9 odsto, potom i primanja od socijalnog osiguranja, ostala primanja i prihodi iz ostalih izvora.
 
Najveći izdaci domaćinstava bili su za hranu i bezalkoholna pića sa udelom od 34,4 odsto, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 17,5 odsto.
 
Slede izdaci za transport sa učešćem od 9,2 odsto, za lične predmete i usluge 5,8 odsto, za komunikacije 5,2 odsto, za rekreaciju i kulturu 5,2 odsto, za odeću i obuću 5,1 odsto, za alkoholna pića i duvan 4,9 odsto, za zdravlje 4,2 odsto, za opremu za stan i tekuće održavanje 4,2 odsto, a 4,3 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.
 
Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u četvrtom kvartalu (2.214 za Republiku Srbiju), anketirano je 1.578 domaćinstava, odnodno 71 posto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.