Smederevo otplaćuje kredit za praznu halu, potraga za zakupcima

Kirija od novog zakupca trebalo bi da olakša otplatu zaduženja opštinskog budžeta.
Smederevo otplaćuje kredit za praznu halu, potraga za zakupcima
Foto: Printscreen
Da li će hala u kojoj je do pre nekoliko meseci bila nemačka fabrika za preradu ribe dobiti novog zakupca ili će i dalje ostati prazna, biće poznato 18. marta. Grad Smederevo je, nakon što se na prvi oglas niko nije javio, drugi put oglasio u zakup ovaj prostor u Industrijskoj zoni, koji je firma "Fišeksperts" praktično bez najave napustila u novembru prošle godine i 25 radnika ostavila na ulici, bez plata i ikakvih prava.
 
Grad je u novom oglasu za davanje u zakup hale oko 4.100 kvadrata, izbrisao uslov da zakupac uposli i obuči najmanje 100 radnika, što je najverovatnije bio razlog što se niko nije javio. Ostali uslovi su ostali nepromenjeni: mesečna kirija je 12.474,90 evra bez PDV-a i bez tekućih dažbina, period zakupa je pet godina za delatnost proizvodnje, prerade, skladištenja i distribuciju prehrambenih proizvoda.
 
Podsetimo, grad Smederevo je za ovu halu digao kredit i zidao je po zahtevu i potrebama nemačkog PTC-a sa čijom ćerkom firmom "Serfud" iz Smedereva je 2015. i potpisan petogodišnji ugovor o zakupu. U halu je uloženo oko 300 miliona dinara, a kroz petogodišnji zakup grad je računao da vrati četvrtinu tog novca i uposli jedan broj Smederevaca. U finalu u budžet se slila tek polovina planirane zakupnine, a od ugovorenih 300 radnih mesta, za dve i po godine ovde je angažovano tek oko 60 radnika, a proizvodnja praktično nije ni zaživela. Ni obaveza ulaganja dva miliona evra u opremu tako nije ispoštovana. Na grbači grada ostala je otplata rata za kredit zbog koga je stavljena i hipoteka na halu. Kirija od novog zakupca trebalo bi da olakša otplatu zaduženja gradske kase.
 
Poslednji zakupci, nemačka firma "Fišeksperts", polovinom prošle godine kupili su kompaniju PTC. Umesto da ispune ugovorne obaveze koje su preuzeli, Nemci su stavili katanac na fabriku zbog čega ni inspekcija rada nije uspela da izvrši kontrolu. Oko 25 preostalih radnika o tome su saznali preko "vajbera", jer im je na taj način javljeno da više ne dolaze na posao iako imaju važeće ugovore o radu. Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu utvrdilo je da u ovom slučaju nema osnova za krivično delo.
  • ujdurma

    17.03.2019 00:46
    made in serbia
    lidlov snabdevač bankrotirao pa zatvorio
    https://www.undercurrentnews.com/2018/03/14/fast-growing-german-supplier-slides-into-insolvency/
    https://www.firmenwissen.com/en/az/firmeneintrag/47906/5230337690/PRODUCT_TRADE_CENTRE_GERMANY_PTC_GERMANY_GMBH.html
    živeli
    https://www.youtube.com/watch?v=xvAXhsxc-5w
    kakvi baksuzi...
  • Nebojša

    16.03.2019 23:06
    Kriminal
    Kriminalno je ali i u dogovoru s vlastima grada i drzave dopusteno da se izveze kompletna oprema iz hale i naravno iz Srbije a da obaveze nisu izmirene niti uzete adekvatne bankarske garancije.
    Sada bi to trebalo naplatiti iz licne imovine svih koji su ucestvovali u potpisivanju ugovora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija