Građani se razišli, policija ostala ispred RTS-a

Gradjani koji su se nalazili ispred zgrade Radio televizije Srbije razišli su se večeras, ali su najavili da će u podne doći pred zgradu Predsedništva, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.
Prethodno se direktor RTS-a Dragan Bujošević obratio u trećem Dnevniku javnog servisa rekavši su protesti večerašnjim upadom u zgradu te medijske kuće izgubili legitimitet. Naveo je da se nada da će evropska udruženja novinara ozbiljno razgovarati o ovoj temi.
 
Bujošević se, na početku obraćanja, izvinio svim građanima jer je program Dnevnika 3 kasnio, jer su sve ekipe bile blokirane u zgradi. Izvinio se i svim zaposlenima u RTS koji su večeras bili u zgradi što "ni mi, ni država nismo omogućili da rade svoj posao onako kako zaslužuju da rade".
 
"Kada je opozicija najavila da će blokirati RTS upozorili smo ih da će njihovi protesti izgubiti legitimitet, i ove večeri su ti protesti, nasilnim upadom, izgubili legitimitet", dodao je.
 
Bujošević je dodao da zakonom kaže da je RTS autonoman i nezavisan što se tiče uređivačke politike, i da se to naročito odnosi na uređivanje programske šeme i sadržaja. 
 
"Deo opozicije je hteo, suprotno zakonu, da uređuje i šemu i sadržaje. Nadam se da će biti poslednji ovakav upad u RTS i da će i državni organi i evropska asocijacija javnih servisa i međunarodna udruženja novinara krajnje ozbiljno razgovarati o ovom večerašnjem upadu na RTS", naveo je direktor RTS.
 
RTS je večeras u trećem Dnevniku preneo da su demonstranti provalili u zgradu javnog servisa i tom prilikom gurali zaposlene. Kako navodi RTS, lider Saveza za Srbiju Boško Obradović je potom razgovarao s policijom i dobio uveravanja da neće biti primenjena sila. Uz napomenu voditelja na početku emisije da zbog upada demonstranata u zgradu, "tek sad smo u mogućnosti da emitujemo Dnevnik", RTS je prikazao snimke koškanja u hodnicima.
 
U međuvremenu, jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović najavio je da će pristalice Saveza za Srbiju i okupljeni građani ostati ispred zgrade dok im se ne omogući gostovanje u centralnom Dnevniku. Učesnici protesta podignutih ruku uzvikuju: "ustanak, ustanak", "ostavke", "gotov je", a policiji - "za koga radite", "skinite šlemove". Pojedini građani su sedeli ispred ulaza RTS. Među njima su bili i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac. Građani su otpevali i himnu ispred RTS, kao i "Oj, Kosovo, Kosovo". Viču i "Gotov je" kao i "Čekamo Bujketa", "Šlemove skinite".
 
Pripadnici žandarmerije večeras su oko 21:30 časova ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude. Među poslednjima u zgradi ostao je lider Saveza za Srbiju Boško Obradović, koji se u hodniku raspravljao sa policijom.
 
Kako javlja reporter agencije Beta, na stepeništu zgrade je bilo velikog guranja, s obzirom da su počeli da izbacuju ljude, a nisu mogli svi da izađu. Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.
 
Građani ispred zgrade vikali su "Uhapsite Vučića" i druge parole.
 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija bez prevelike upotrebe sile zaštitila one koji rade na RTS-u i da je poštujući zakon uspostavila javni red i mir u zgradi.
 
Stefanović je poručio da će u svakom budućem slučaju, gde neko bude smatrao da nasiljem može nešto da uradi, policija postupati i uspostaviti vladavinu prava i da neće dozvoliti nikome da nasiljem bilo šta rešava, kao ni da ugrožava imovinu niti da preti novinarima ili bilo kom građaninu.
 
Dodao je da će u narednim danima nadležni organi dobiti informacije o prekršajima i krivičnim delima i da će postupati po tim prijavama jer je Srbija ozbiljna država i pokazaće da vladavina prava nešto znači i da nikome nije dozvoljeno da na nasilan način ostvari neki cilj.
 
Stefanović izjavio je večeras da je policija oslobodila Radio televiziju Srbije i da je priveden jedan od demonstranta koji je fizički napao pripadnika žandarmerije. "Privedeno je jedno lice koje je napalo policajca i šutiralo ga", kazao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za medije. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najoštrije je osudila upad dela demonstranata i lidera SzS u zgradu RTS i poručila da država neće tolerisati nasilje.
 
"Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dela učesnika protesta '1od 5 miliona' koji su upali u zgradu Radio-televizije Srbije preteći novinarima i urednicima javnog servisa", rekla je ona.
 
"Ovaj vandalski čin Đilasa, Obradovića, Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smene legitimno izabranu vlast", rekla je Brnabić za Tanjug. 
 
Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za sutra konferenciju za medije povodom ovog događaja, a Obradović je pozvao građane da se svi zajedno pojave na konferenciji. Da podsetimo, učesnici protesta "Jedan od pet miliona" okružili su večeras oko 19 časova zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od demonstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa.
 
Na ulazak u RTS reagovalo je i Ministarstvo kulture koje je pozvalo demonstrante da se povuku.
 
  • @Igor

    17.03.2019 13:48
    Placeni da ruse Srbiju
    Ko, Vucic i ekipa?

    Definitivno
  • barbara

    17.03.2019 11:13
    psihijatrija
    sjeca kadrova!
  • Marija

    17.03.2019 09:14
    Sticaj
    Danas kada je Srbiji potrebno jedinstvo imamo delovanje klasicnh petokolonasa , sa primesama kvazi revolucionarstva.i drzavnog udara. Treba kazniti maksimalnim zatvorskim kaznama. Za primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.