Od 3. aprila stroža pravila za vozače-početnike

Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve, a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.
Od 3. aprila stroža pravila za vozače-početnike
Foto: Pixabay
Naime, ako posle ovog datuma sa 18 godina neko položi vozački, dobija probnu vozačku dozvolu koju može da zameni tek sa navršenom 21 godinom ili posle dve godine "sticanja iskustva".
 
To u praksi znači da će i osoba od, na primer, 35 godina morati dve godine da "usavršava znanje" po strogim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju, pišu "Novosti".
 
"Prema ranijem zakonu, probna vozačka dozvola je važila godinu dana", objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.
 
Po članu 182 ZOBS, vozač s probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva. U vozilu ne sme da budu više od tri osobe, računajući i "supervizora" uz čije prisustvo jedino sme da vozi. 
 
Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.
 
Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata, s tim da ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6 časova ujutro, i to važi za sve.
 
Zakonodavac je ovde, računajući da će početnici voziti "porodični auto", napravio mali ustupak vozačima sa probnom dozvolom, pa će oni moće da voze i "jači" auto od 80 kilovata u prisustvu člana porodice koji ima vozačku dozvolu najmanje pet godina.
 
"Da ovo nije urađeno mladi vozači ne bi mogli, na primer, da voze očev automobil koji ima više od 109 "konja". To je dobra vest i za uvoznike automobila jer sada je, zbog turbo ere, teško naći automobil sa malo konjskih snaga iako su u pitanju motori sa tri cilindra, dakle smanjene radne zapremine", objašnjava za "Novosti" analitičar automobilskog tržišta Dragan Škrnjić.
 
Opšta tolerancija na količinu alkohola u krvi od 0,3 promila ne važi za vozače sa probnom dozvolom. Oni se tretiraju kao profesionalni vozači - za njih važi "nulta tolerancija".
 
Za ovu kategoriju vozača važi i "izuzeće od ograničenja maksimalne dozvoljene brzine na putevima". Tako, na autoputu ne smeju da voze brže od 110 km na čas, na motoputu od 90, a na svim ostalim smeju da razviju maksimalnu brzinu koja ne prelazi 90 odsto od zakonski dozvoljene (u gradu to znači 45 km na čas).
 
I vozač sa probnom dozvolom ne sme da telefonira u toku vožnje, čak ni uz pomoć "hends-fri" uređaja.
  • kad svi spavaju

    17.03.2019 11:33
    po meni , laiku je valjda bolje da ko ne zna vozi noću kad je slabiji saobraćaj i manje pešaka...
  • /

    17.03.2019 10:40
    /
    ovo je bolje od one discipline u vojsci

    ali sadasnje probleme prave ovi koji su polozili ranije
  • Lošmi

    17.03.2019 10:38
    ...
    Sve je to dobro, ali džaba kad se zakoni ne poštuju, to je problem, veće kazne i brži postupci, koliko njih ima da su napravili neku glupost i sutra opet voze, kazni nema nigde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.