Upućena kritika Varšavi zbog nepozivanja Putina na komemoraciju početka Drugog svetskog rata

Rusija je danas izrazila bes zbog odluke Varšave da ne pozove predsednika Vladimira Putina na ceremoniju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata koja će biti organizovana u Poljskoj u septembru.
Upućena kritika Varšavi zbog nepozivanja Putina na komemoraciju početka Drugog svetskog rata
Foto: Pixabay
Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je saznalo sa "zaprepašćenjem" da Poljska namerava da obeleži godišnjicu početka Drugog svetskog rata 1939. samo u prisustvu članica EU, NATO i nekoliko bivših republika Sovjetskog Saveza.
 
Moskva je optužila poljske vlasti da zanemaruju "istorijsku logiku" i da žele da pretvore komemoraciju u "tajni" sastanak. "Uprkos odlučujućem i nesumnjivom doprinosu naše države porazu Hitlerovog Rajha i oslobađanju Poljske od nacističkih okupatora nema mesta za Rusiju u toj postavci", navelo je rusko ministarstvo i dodalo da to treba da ostane na savesti sadašnjim poljskim vlastima.
 
Pres služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena. "Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava", naveo je taj izvor.
 
Pre nego što je nacistička nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi nemačko-sovjetskog pakta potpisanoj u avgustu 1939. godine. Kao saveznik Hitlera Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. i okupirao deo njene teritorije pre nego što je Nemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.
 
Rusija istovremeno redovno insistira na ogromnim žrtvama koje Sovjetski Savez dao u ratu protiv Hitlera. Prema procenama 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika je poginulo tokom Drugog svetskog rata, u pobedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.
  • Istoričari

    21.03.2019 12:58
    @Burga
    Ah, naravno, "prvo podelili Poljsku sa Nemcima" ako uzmemo da istorija počinje od tog trenutka čime se poljska aneksija dela Čehoslovačke pre toga u stvari nikada nije ni dogodila.
  • El loco

    21.03.2019 12:19
    PRORUSKI PAGANI
    Burga je apsolutno u pravuuuuu!!!!! Treba da se vratite malo u škole i naučite nešto a ne samo da gutate šta vam ova ili ona vlast servira.... Sada bih vam rekao i neke ružne reči ali mi onda neće okačiti komentar. PRORUSKI PAGANI
  • Limanac

    21.03.2019 08:11
    Po toj logici je i Poljska bila saveznik Hitlera, a to se redovno zaboravlja. Naime, pre izbijanja Drugog svetskog rata je Nemačka okupirala Čehoslovačku. Poljska je 1938 vrlo rado uzela deo Čehoslovačke i time dala legitimitet Hitlerovoj aneksiji Sudeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.