"Osnivaju verske zajednice da bi im država plaćala doprinose"

Da bi neka verska zajednica bila upisana u državni registar i time ozakonila svoj rad uskoro će morati da, umesto svega stotinu, dostavi potpise 1.000 punoletnih građana koji zahtevaju njenu registraciju.
"Osnivaju verske zajednice da bi im država plaćala doprinose"
Foto: Pixabay

Preciziranje kriterijuma za upis verskih organizacija u zvanični Registar crkava i verskih zajednica zatražila je krajem prošle godine Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde. Podneta je zvanična inicijativa za izmene Zakona o crkvama i verskim zajednicama, čiji je cilj da se ova oblast bolje uredi i otklone primećene zloupotrebe. Očekuje se formiranje radne grupe koja bi izradila nacrt izmenjenog propisa, čije se usvajanje u Vladi očekuje do kraja ove godine.

- Potrebno nam je preciziranje kriterijuma za osnivanje i upis u Registar. Novoformirane crkve i verske zajednice samo dve godine od registracije, koja podrazumeva svega stotinu potpisa, koriste prava iz Uredbe o uplati doprinosa za PIO i zdrastveno osiguranje za sveštenike i verske službenike, bez ikakvih daljih uslova i provera. Sumnjamo da određene grupe pristupaju osnivanju verskih zajednica samo i prvenstveno radi korišćenja ovog prava - kaže direktor Uprave Mileta Radojević.

Po osnovu Uredbe koja reguliše penzijsko i zdrastveno osiguranje crkava, iz državnog budžeta uplaćen je minimum doprinosa za oko 80 sveštenika i verskih službenika tzv. malih verskih zajednica. Isto pravo koriste i tradicionalne crkve (SPC, rimokatolici, protestanti, islamska zajednica), za čijih više od 2.000 sveštenika i zaposlenih država snosi iste troškove.

Pažnju nadležnih izazvalo je naglo povećanje broja upisanih u Registar crkava i verskih zajednica. Za poslednjih nekoliko godina njihov broj je gotovo udvostručen, a u državnom spisku poslednje su upisane Hristova jevanđeoska crkva iz Subotice, Savez baptističkih crkava u Srbiji iz Vršca, subotička Harizmatska zajednica vere u Srbiji, Budistička verska zajednica Nićiren-Daišonin iz Beograda i Hrišćanska zajednica "Logos" iz Bačke Topole.

Izmenom zakona, kako se najavljuje, trebalo bi da bude preciziran status verskih službenika svih crkava, prostora za bogosluženje (koji ne podleže porezu), način sahranjivanja na crkvenim grobljima, kao i ostvarivanja prava na dečiji dodatak roditelja učenika i studenata verifikovanih verskih škola.

  • Dusan

    23.03.2019 07:24
    teret za budžet
    Interesantno je kako je 80 sveštenika malih verskih zajednica opteretilo državni budžet, sa minimalnim doprinosima. To je baš signal za alarm i menjanje zakona. Dimna zavesa da se sakrije ogromna kolikočina novca koja se nenamenski troši, korupcija i nesposobnost vlasti.
  • Jogi Letač

    22.03.2019 15:04
    Naravno da će neki pronaći rupu u sistemu, kada je sistem bušan. I tako je to kada država, ili bolje reći političari, koketiraju sa crkvom, iako je ovo još uvek sekularna država. Da li bi ja onda, kao predsednik jednog udruženja građana, mogao da ostvarim pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje?
  • Atheist Preacher

    22.03.2019 13:24
    Sta Ateisti dobijaju od drzave?

    Ako ne dobijaju nista, zasto ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.