Šarčević: Neslana šala, a ne seksualno zlostavljanje dečaka; otac tvrdi da su ga maltretirali

Nije bilo seksualnog zlostavljanja dečaka P. M. od strane vršnjaka u Osnovnoj školi ''Karađorđe'' na Voždovcu, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
 Šarčević: Neslana šala, a ne seksualno zlostavljanje dečaka; otac tvrdi da su ga maltretirali
Foto: 021.rs
On je naglasio da je reč o "neslanoj šali" vršnjaka, ali da nikako nije bilo namere seksualnog zlostavljanja, niti se to dogodilo. "Međutim, nedopustivo je da bilo kom detetu bude neprijatno, a da mu se vršnjaci smeju. Oni će biti ukoreni zbog toga", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.
 
Ministar kaže i da je slučaj prijavljen policiji i da su to učinili i roditelji, ali i škola i da su timovi koje je poslalo Ministarstvo završili posao. "Dobio sam kompletan izveštaj tima koji se bavi nasiljem i koji je bio u školi, i šta je škola preduzela, pošto se radi o maloj deci", rekao je Šarčević i dodao da će u toj školi biti pojačan pedagoški rad, kao i rad u grupama.
 
Ministar je kazao i da se privatno raspitao o slučaju u OŠ "Karađorđe" i da je saznao da se deca u tom odeljenju "igraju" na taj način i da je u tome dečak, koji je ovog puta bio žrtva, ranije imao drugu ulogu. Prema nezvaničnim informacijama, dečaku P. M. su pukle pantalone, a onda su ga vršnjaci grančicama bockali kroz rupu na pantalonam i smejali mu se.
 
Otac tvrdi da su dete maltretirali đaci, škola ćuti
 
U školskom dvorištu, vršnjaci su brutalno maltretirali dečaka, tvrdi za N1 njegov otac.
 
"Rekao mi je da su mu dva drugara gurala motku u guzu. Da se sve to dogodilo u školi, da su tu bili drugari koji su to videli. Čak je moje dete pokušalo jaknom da zaštiti to sve pozadi, dok je čekalo komšinicu da dođe da ga odveze do kuće", priča otac.
 
Po saznanju šta mu je sin preživeo, otac kaže da je odmah otišao u školu. Od direktora Milana Žegarca nije, kako navodi, dobio informacije o tome šta se tačno dogodilo, već obećanja.
 
Prema tvrdnjama oca, slučaj i dalje stoji u mestu, iako i lekarski nalazi ukazuju da je dečak bio povređen. Iz škole ih, kako kaže, niko još uvek nije pozvao, niti slučaj, što su roditelji očekivali, prijavio policiji. To je za N1 potvrđeno i u MUP-u.
 
"Policiji nije prijavljen pomenuti događaj. Po našim saznanjima, 18. marta 2019. godine, policijski službenici su konsultovali Više javno tužilaštvo za maloletnike, koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela, budući da se radi o deci, koja su s obzirom na uzrast, po zakonu, krivično neodgovorna, te da se dalje postupanje nastavi na nivou škole", naveo je MUP Srbije.
 
Otac dečaka tvrdi da njegov sin u školi maltretiranje trpi poslednje tri godine. Kako kaže, vršnjaci su ga tukli, povrdili koleno, glavu i ruku, a često se i dešavalo da mu cepaju stvari i knjige. Iako je, kaže, zaposlene u školi usmeno i pismeno obaveštavao o tome, reakcija nije bilo, zbog čega je na kraju sina jednom prilikom u školu poslao u majici "stop vršnjačkom nasilju".
 
Direktor škole Milan Žegarac danas nije bio dostupan za komentar. U telefonskom razgovoru zaposleni su za N1 rekli da do kraja nedelje neće biti u školi i da bez njegovog odobrenja ne smeju da daju nikakve informacije.
 
Škole i institucije bi više trebalo da budu uključene u rešavanje vršnjačkog nasilja, upozoravaju psiholozi. Tvrde i da praksa pokazuje da se u školama ne razume fenomen nasilja, koliko je ozbiljan i koje štetne posledice ima.
 
"Mislim da je saradnja roditelja i škole ključna stvar da je jako važno ne minimizirati, ne umanjivati događaje koji se dešavaju, sagledavati čitavu situaciju, ne samo izolovani incident i kada se tako pristupi fenomenu vršnjačkog nasilja, onda ono neće imati ovakve drastične pojavne oblike", kaže psihološkinja Radmila Vulić Bojović.
  • Dežavu

    22.03.2019 14:00
    dezavu
    No, no!
  • Дејан С. Михаиловић

    22.03.2019 10:39
    Ништа ново...
    https://vukajlija.com/cajper-vs-prstenac/126034
  • ST

    22.03.2019 09:28
    I ovaj kalamudi vec poduze vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija