Šta misle građani Srbije o NATO dve decenije posle bombardovanja?

Prema popisu o ljudskim gubicima Fonda za humanitarno pravo iz 2014. godine, u NATO napadima život je izgubilo ukupno 754 ljudi i to 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga.
Među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 romskih civila i 14 drugih nacionalnosti. Ukupno je stradalo 274 pripadnika VJ/MUP, i 26 pripadnika OVK-a. 
 
Podaci se temelje na osnovu 1.468 dokumenata i 539 izjava svedoka i članova porodica. Human Rights Watch u izveštaju sa terena objavljenom 2000. godine navodi da je u 90 slučajeva bombardovanja život izgubilo između 488 i 527 civila - i to na Kosovu između 278 i 317 u Srbiji 201 i u Crnoj Gori 8 civila. Podaci FHP i HRW su gotovo identični, a podatke o poginulim pripadnicima VJ/MUP potvrđuje i spomen knjiga Savezne vlade Jugoslavije "Junaci otadžbine" objavljene u julu 2000. godine, navode u Institutu za evropske poslove. 
 
Kako dodaju, Srbija se u 20 godina pomerila od učesnice u konfliktu do mirotvorca, a NATO je od neprijatelja postao partner. U periodu od 2012. do 2018. godine, Vojska Srbije učestvovala je u 11 međunarodnih vojnih vežbi u saradnji sa NATO-om, kao i u 98 međunarodnih vojnih vežbi u saradnji sa državama članicama NATO-a. Dve najveće vežbe sprovedene u okviru ove saradnje su Srbija 2018 i REGEX. 
 
Vojska Srbije je bila aktivna i na polju međunarodnih misija. U periodu od 2003. do 2018. godine učestvovali su u sedam mirovnih misija Ujedinjenih nacija (dve završene, pet u toku) i šest mirovnih misija Evropske unije (dve završene, četiri u toku.) U periodu od 2012. do juna 2018. godine, u ovim mirovnim misijama bilo je angažovano 2866 pripadnika i 316 pripadnica vojske. Povrh svega, od 52 miliona evra podrške, Ministarstvu odbrane najviše dolazi od zemalja članica NATO, pre svega SAD.
 
Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, sproveo je u periodu od 8. do 14. marta istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i NATO. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika. Teme istraživanja su bile: podrška članstvu Srbije u NATO, razlozi bombardovanja i prihvatanje izvinjenja, ocena i korist saradnje Srbije i NATO.
 
Odnos između Srbije i NATO 38,3 odsto ispitanika ocenjuje ocenom 1. 21,5 odsto daje ocenu 2, trećina ocenu 3. 4,9 odsto daje ocenu 4, a 3 odsto ocenu 5. Prosečna ocena na skali od 1 do 5, gde je prosek 3, iznosi 2,13. Nešto više prosečne ocene daju žene, ispitanci starosti do 45 godina, kao i stanovnici Zapadne i Istočne Srbije.
 
Članstvo Srbije u NATO podržava 10 odsto ispitanika, 11 odsto ne zna, dok je 79 odsto protiv. Podrška ulasku u NATO veća je kod ispitanika sa završenom srednjom školom i fakultetom, nego kod ispitanika osnovnog obrazovanja.
 
Prema mišljenju najvećeg broja građana, razlozi bombardovanja Srbije odnose se na vojne, političke i ekonomske interese SAD-a i Zapada, iako je do 2018. glavni uzrok, po mišljenju ispitanika, bila politika Slobodana Miloševića.
 
Kada je u pitanju procena broja stradalih od posledica NATO bombardovanja, najveći broj ispitanika (45 odsto) navodi odgovor "između 2.000 i 5.000".
 
30 odsto građana prihvatilo bi izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja, 6 odsto ne zna, dok je 64 odsto onih koji ne bi prihvatili izvinjenje i među njima više je žena, stanovnika Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja.
 
22 odsto građana smatra da Srbija može da ima koristi od članstva u NATO-u i ovaj stav prisutniji je kod muškaraca, građana starosti do 30 godina, srednjeg i visokog obrazovanja i svih regiona osim Zapadne Srbije. 15 odsto građana nema jasan stav po ovom pitanju, dok je 63 odsto onih koji smatraju da članstvo u NATO-u neće doneti nikakvu korist Srbiji i među građanima koji dele ovaj stav više je starijih od 30, građana sa završenom osnovnom školom, kao i građana regiona Zapadna Srbija.
 
Saradnju Srbije i NATO podržava 31 odsto ispitanika (u nešto većem procentu muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograd), 61 odsto ne podržava (u nešto većem procentu žene i ispitanici iz centralne Srbije), dok 8 odsto ne zna da odgovori.
 
Intenzivnu saradnju Srbije sa NATO u poslednjih 7 godina skoro polovina ispitanika (49 odsto) ocenjuje negativno i to su u nešto većem procentu muškarci kao i ispitanici sa završenom osnovnom školom. 29 odsto ispitanih ovu saradnju procenjuje kao pozitivnu, a 22 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.
 
43 odsto ispitanih smatra da je, nakon 20 godina od bombardovanja, vreme da dođe do pomirenja i ovaj stav je u većoj meri zastupljen među najmlađim i najstarijim ispitanicima. 46 odsto smatra da nije vreme da dođe do pomirenja, dok 11 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.
  • Novosadjan

    23.03.2019 17:04
    Sta je trazeno to je dobijeno
  • Ginger Pig

    23.03.2019 10:23
    Viktore zasluzen sendvic.

    Obaska to sto je Srbija jedna od najzagadjenijih drzava na svetu gde cak i ova nesrecna vlada nece da plati odlaganje toxicnog otpada ali za rak i ostala maligna oboljenja po defaultu je kriv NATO.
  • Обсарвер

    23.03.2019 09:48
    Не милосрдни
    Осетио додир њиховог Анђела и на својој кожи ! Па шта да мислим. Многи су људи доживели тешке психичке трауме, за које не постоји начин да се материјално процене, као ни губитак живота. Направите, Господо корак први, ка помирењу, јер сте први и напали. Дајте имена и функције оних, који су водили кампању, непристрасном Суду, да се процени ваша ''Легална'' кампања. Усмерите 52 милиона долара у нашу пољопривреду и додатним средствима санирајте осталу штету, која може да се процени. Немојте донирати нашу Војску, јер се Данајаца треба чувати и када нам поклоне доносе. Знамо да је сваки Ваш потез везан за Ваше интересе и да је тзв ''Држава Косово'' део ваше стратегијске колонијалне политике. По мени би то био Ваш први корак, ако размишљате о опросту нашем. Али, пошто знам да такви, без опроста иду на Онај свет и не можемо се надати овим Вашим корацима !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.