Štrajk glađu zaduženih u švajcarcima

Građani zaduženi u švajcarskim francima, koji od juče protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda, počeli su štrajk glađu.
Štrajk glađu zaduženih u švajcarcima
Foto: Printscreen (N1)
Ivana Rondović iz Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima CHF Srbija izjavila je da nisu želeli takvu vrstu radikalizacije protesta, ali da su bili prinuđeni da se odluče za radikalniji potez.
 
"Odavde se nećemo razići. Ukoliko ne uradimo nešto radikalnije očigledno nećemo ni doći do pravnog stava koji očajnički čekamo već četiri godine, tako da smo odlučili svi mi koji smo ispred Vrhovnog kasacionog suda da stupimo u štrajk glađu", rekla je Rondović za N1.
 
Dodala je da im se od juče niko od nadležnih nije obratio i navela da su spremni da ispred Vrhovnog kasacionog suda štrajkuju glađu "do kraja".
 
Predstavnici udruženja CHF Srbija su juče Vladi Srbije predali zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona.
 
Advokat Jelena Pavlović rekla je juče da će protest trajati bez prekida i razilaženja sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita.
  • Perspektiva

    24.03.2019 20:01
    @Пера писар
    To je sredstvo obezbeđenja od nestabilnosti primarne valute, a ne sredstvo namenjeno da obezbedi jednoj strani ekstra profit. Banka na kreditu može da zarađuje samo i isključivo na iskazanoj kamatnoj stopi, nikakva sredstva dodatne zarade nisu predviđena nijednim ugovorom o kreditu pa ni kursnim razlikama. Poenta je da banka ovde ni na koji način nije oštećena, odnosno štaviše ekstra profitira, i to ne zato što je neki kurs povoljan ili neki treći razlog, već isključivo na štetu druge ugovorne strane.
    Ne, to nije rešenje. Kao što sam već par puta napisao a vi ignorisali, iako postoji mogućnost da su sve zemlje koje su imale i prepoznale ovaj problem i rešile ga na drugačiji način od vašeg potpuno nesposobne i lude a vi jedini pametan i normalan, ipak biram daleko verovatniju mogućnost da ste vi taj koji je nesposoban i lud, tačnije psihopata koji se patološki raduje tuđoj patnji, a oni pametni i normalni što nisu dozvolili da im građani ostanu bez svojih nekretnina a sve u korist ekstra profita banaka.
  • Пера писар

    24.03.2019 18:08
    @ Perspektiva
    Ako je ugovor vezan za franak kao sredstvo obezbedjenja,kako opisujete red je da prihvatite to sredstvo obezbedjenja koje ste dali,a ne da kažete šalili smo se.
    Banka može da osigura kredit, ali osigurnje se aktivira tek za slučaj da korisnik kredita ne vraća kredit i tek nakon prodaje nekretnine na kojoj postoji hipoteka kao sredstvo obezbedjenja.
    Mogao je i korisnik kredita da osigura kredit za slučaj da se desi da ne može da ga otplaćuje, mnogi korisnici su to uradili,a mnogi nisu, jer osiguranje kredita nije besplatno-ono košta.
    Banka zaradjuje na kamatama i kursnim razlikama, šta je to čudno? Pa dala je i kredit kako bi zaradila na tome,,a vi ste kredit uzeli da kupite nekretninu u koju ste se uselili odmah, zar ne?
    Prodajte stanove koje ste kupili i otplatie svoje kredite, to je rešenje.
  • Perspektiva

    24.03.2019 16:23
    @Пера писар
    Banka je tog istog dana mogla da kupi i određenu količinu juana. Ponovo se igrate te dečje igre "šta bi bilo kad bi bilo" - to u pravnim okvirima ne postoji. Banka vam je isplatila kredit u dinarima, franke nikada nije imala i ugovor je vezala za franak kao sredstvo obezbeđenja a ne da biste joj "vratili tu količinu švajcaraca". Štaviše, kada biste i pokušali da joj vratite franak ona bi vam i tada tražila više jer bi dobijene franke prodala po jednom kursu a vama potom naplatila po drugom i tražila razliku. Sa druge strane da je švajcarac pao toliko da je banka oštećena ona bi imala puno pravo da traži aneks ugovora o kreditu zbog bitno promenjenih okolnosti. Nije tačno da je "vaš kredit vaš rizik" - dve su ugovorne strane, obe snose rizik, s tim da je banka imala mogućnost da taj rizik osigura a vi niste.
    Na kraju, ja razumem da ste vi potpuno uvereni da je vaše mišljenje ispravno a da su sve ostale države koje su imale isti problem, njihove vlade i stručnjaci glupi i ludi kada su rešili ovaj problem i sprečili enormno bogaćenje banaka na račun građana. Probajte zato razumeti da i ja tako mislim da je upravo potpuno obrnuto, da su oni sasvim normalni a vi gospodine glupi i ludi, najpre zato jer vaša zluradost i naslađivanje tuđom nesrećom ukazuje na tipično ponašanje jednog psihopate, što je upravo mentalno oboljenje koje zahteva lečenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija