Završen protest u Beogradu: Cveće ispred RTS-a za novinare nastradale u bombardovanju

Šesnaesti po redu protest "Jedan od pet miliona" pod nazivom "Isti zahtevi – nema povlačenja" završen je kod zgrade Vrhovnog kasacionog suda gde su demonstranti podržali građane koji ispred te institucije štrajkuju glađu zbog kredita u švajcarskim francima.
Okupljenima se prvo obratio glumac Branislav Lečić. On je rekao da su zahtevi demonstranata ostavke predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.
 
Zahteva se i ostavka rukovodstva RTS-a i članova i članica REM-a kao i obezbeđenje za poštene izbore u roku od šest do deet meseci.
 
On je poručio da ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija će se okupiti u Beogradu u subotu 13. aprila.
 
Lečić je istakao da je pre 28 godina imao iste zahteve da mladost i srpska pamet kažu svoju reč.
 
Nakon obraćanja Lečića, na platou je puštena himna "Bože pravde" i održan je minut ćutanja za žrtve bombardovanja 1999. godine.
 
Protestna šetnja kretaće se od Platoa, kroz Makedonsku i Svetogorsku ulicu, do zgrade RTS.
 
Građani nose transparente na kojima piše "Ne damo Kalemegdan", "Gotov je", "Pljačka penzionera nije reforma", "Ne dozvoli da strah bude profesija", "Dobrodošli u Diznilend večitog zamenika Vesića", na kojem je i Vesićeva fotografija na kojoj ima nos kao Pinokio, "Pričaju nam da je bolje, a u pošti nikad gore", "Probudi se, ustani Srbijo"…
 
Sa razglasa je puštana pesma Momčila Bajagića Bajage "Pada vlada".
 
Organizatori protesta pozvali su građane da "dostojanstveno i kulturno izraze svoje nezadovoljstvo aktuelnim režimom".
 
U protestnoj šetnji građani će se uputiti do platoa do zgrade RTS-a gde će im se, kako su u "Dnevniku slobodne Srbije" najavili organizatori, obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.
 
Demonstrati traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera inicijative SDP Olivera Ivanovića.
 
Ulaz u RTS ograđen trakom, Đilas i Veselinović stoje na ulazu
 
Ulaz u zgradu Radio-televizije Srbije iz Takovske ulice ograđen je večeras trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice, a obezbeđenje protesta nikome ne dozvoljava da priđe ulazima.
 
Kako javlja reporter agencije Beta, na samom ulazu nalaze se lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i i drugi lideri tog opozicionog saveza koji su okrenuti ka okupljenim demonstrantima i tako brane da neko uđe u zgradu.
 
Đilas je kazao novinarima da gradjani zahtevaju da se mediji oslobode i da je neophodno da vlast prestane da pokušava da deli narod.
 
On je kazao da je ulazak u zgradu RTS-a prošle subote bila reakcija građana jer vlast nije htela da čuje građane koji protestuju.
 
"Nepohpodno je da vlast shvati da ne može da ne razgovara sa svojim građanima", rekao je Đilas i pozvao građane da  polože cveće na ulaz RTS-a za nastradale novinare u bombardovanju.
 
Mnogi su upalili sveće za poginule novinare, ali i za, kako je rečeno "skidanje medijskog mraka jednom zauvek".
 
 
Ispred zgrade RTS-a održan je performans "Dnevnik slobodne Srbije" koji je vodio advokat Vladimir gajić.
 
Okupljenima su se u "Dnevniku" obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.
 
Nakon završetka "Dnevnika slobodne Srbije" učesnici protesta su se uputili do zgrade Vrhovnog kasacionog suda kako bi podržali građane zadužene u švajcarskim francima koji štrajkuju glađu ispred te institucije.
 
  • Nesa

    24.03.2019 07:30
    Ah
    "Opozicija" ima samo jednu manu, misli da smo svi naivni, bez secanja, bez kriticke svesti, bez mozga, da smo stado ovaca koje blejuci idu na klanje. Isto misli i "pozicija".
  • Pedja

    24.03.2019 00:44
    Botovi spavaju?
    Samo Iznogud zaradio sendvič, a vi ostali? Zaspali? Možda je i bolje, hvatajte maglu dok je vreme. P. S. Prebrojte ljude na protestu u Beogradu, jaki ste sa ciframa.
  • Vojvosadjan

    23.03.2019 22:49
    @Iznogud
    Ćuti dečače moj plavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.