Porodica stradalog mladića još čeka pravdu: Optužnice nema jer se tužioci boje

U fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima 14. jula 2017, dvojica radnika, koji rade sa barutom, stradala su u eksploziji u pogonu.
Porodica stradalog mladića još čeka pravdu: Optužnice nema jer se tužioci boje
Foto: Pixabay
Više od godinu dana posle, porodica mladića koji je izgubio život na radnom mestu, traži da se na sudu kazne odgovorni rukovodioci, jer je bilo propusta u bezbednosni procedurama, izveštava N1.
 
Tvrde da dokazi postoje, ali da optužnice nema jer su tužioci u strahu.
 
Kuća Milivojevića je jedna od 20 kuća u Lučanima koja je izgubila člana porodice na radnom mestu. U pogodnima preduzeća "Milan Blagojević - Namenska". Iako im je direktor fabrike nudio novac i posao, oni na to nisu pristali.
 
"E moj direktore, to ste očekivali od mene. Da dođem ovde kod vas da prodam mrtvo dete", poručuje otac stradalog mladića Milovan Milivojević.
 
"To da preko mrtvog deteta dobijam posao to nikad neću", kaže majka stradalog mladića Nela Milivojević.
 
Već godinu i po dana traže kaznu odgovornih za poslednju u nizu nesreća sa tragičnim ishodom u "Namenskoj". Da će optužnice biti za 15 dana u decembru im je u Osnovnom tužilaštvu u Čačku obećao zamenik javnog tužioca Stevan Milićević.
 
"On nam je odgovorio da je on napisao optužnicu, protiv pet lica i da je prvooptuženi Radoš Milovanović", rekao je za N1 Milovan Milivojević.
 
"Onda smo mi pitali - Pa šta se čeka? Zašto se optužnica već ne pokrene?", dodaje sestra stradalog mladića Mirjana Milivojević.
 
"Kaže, moja šefica se plaši", navodi Milovan Milivojević.
 
Tako umesto vesti o podignutoj optužnici na adresu porodice Milivojević stižu samo tužbe direktora "Namenske", jer priču o nesreći iznose javno. Tužio ih je tri puta, a stigla je već i jedna presuda. Kriva je - piše na presudi sestri stradalog mladića, jer se otvorenim pismom na Radoša Milovanovića požalila predsedniku države Aleksandru Vučiću.
 
"Njegovim privatnim tužbama pokušava da nas ućutka kako bi mi odustali od svega ovoga. Međutim, mogu da mu poručim može da me tuži još pet puta, ali prosto odustati od ovoga nećemo. Kad tad istina izađe na videlo, pa tako i njegov rad, kako je radio, jednog dana će izaći na videlo", kaže za N1 sestra stradalog mladića Mirjana Milivojević.
 
"Mi smo na doživotnoj robiji dok smo živi. Međutim, ovo što nam oni rade to nam još gore otežava, prvenstveno što nam uništavaju i ovo drugo dete", rekla je Nela Milivojević, majka stradalog mladića.
 
Osim presude, sestra poginulog 25-ogodišnjaka dobila je i otkaz. Tada joj je podseća - gazdarica saopštila da mora da je otpusti jer je prisiljena na to. Ta firma je kasnije demantovala da je bez posla Mirjanu Milivojević ostavila zbog pritiska direktora "MB Namenska".
 
Obustavljen prekršajni postupak
 
Prekršajni sud u Čačku, odeljenje u Guči je 24. novembra 2017. pokrenuo prekršajni postupak za prekršaj iz Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu protiv direktora fabrike "Milan Blagojević - namenska" Lučani Radoša Milovanovića, zbog nesreće koja se dogodila 14. jula 2017, kada su u eksploziji stradala dva radnika.
 
Ipak, kako u odgovoru Prekršajnog suda u Čačku navodi sudija Biljana Majstorović, sa tim prekršajnim postupkom se "zastalo". Kako se navodi u odgovoru suda, razlog za to je što je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku podnelo krivičnu prijavu protiv inspektora rada Vukić Lekića, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja iz Krivičnog zakonika.
 
Razlog zastoja prekršajnog postupka je i to što Osnovni javni tužilac u Čačku krivično godni Radoša Milovanovića, generalnog direktora "MB Namenska", Radišu Kovačevića, rukovodioca održavanja, Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona raketnog goriva, Boža Miloševića, smenskog poslovođe i dr. zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte situdnosti iz Krivičnog zakonika.
 
Sud navodi da je biše puta urgirao Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku tražeći da dostavi obaveštenje u kojoj je fazi postupak u navedenom predmetu.
  • Milijana

    24.03.2019 02:49
    Tuzioci
    neka hitno podnesu ostavke jer se boje da tuze a to im je posao, zadatak i moralna obaveza!
  • Logi

    23.03.2019 23:07
    prespi pa prospi
    Ako sam dobro razumeo, protiv direktora nije podignuta optužnica, ali ga Osnovno javno tužilaštvo krivično goni. Isto to tužilaštvo je podnelo krivičnu prijavu protiv inspektora rada, ali ne piše kome. Samo sebi ili nekom drugom tužilaštvu? Pri tom je prekršajni postupak "zastao" zbog krivičnog postupka za koji se ne zna da li je pokrenut. Prespi pa prospi do zastarelosti. Ili nisam dobro razumeo ni posle trećeg čitanja.
  • pera

    23.03.2019 21:11
    ..
    Samo vi pisite Aleksandru Vucicu. On ce da vam pomogne. Reci ce, daj dignite vec tu optuznicu protiv clanova moje partije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.