MUP: Prikazivanje snimka iz pritvora je u interesu javnosti; Poverenik: Prekršen je zakon

Povodom navoda Poverenika da je prekršen zakon kada je ministar policije na konferenciji za novinare prikazao snimke iz pritvora na kojima je jedan od uhapšenih na protestu u Beogradu, pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Katarina Tomašević ocenila je danas da je "veći javni interes bilo upoznavanje građana da nisu narušena prava privedene osobe".
MUP: Prikazivanje snimka iz pritvora je u interesu javnosti; Poverenik: Prekršen je zakon
Foto: Pixabay
Ona je navela da MUP ima "više argumenata koji jasno pokazuju opravdanost objavljivanja snimka iz pritvora, nakon neistinitih optužbi jednog od privedenih da mu policija 50 sati nije dala vodu i hranu".
 
Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja juče je reagovala nakon što je ministar policije Nebojša Stefanović objavio snimak iz pritvora uhapšenog člana Dveri Uroša Savića, kako bi demantovao njegove navode da mu 50 sati u pritvoru nisu davali ni hranu ni vodu. Zlatko Petrović iz Kancelarije Poverenika je za N1 saopštio da je u ovom slučaju ministar prekršio Zakon i da je za objavljivanje takvog snimka potrebno i zakonsko ovlašćenje i pristanak samog lica, odnosno Uroša Savića u ovom slučaju.
 
"Interesantna je munjevita reakcija službenika Zlatka Petrovića iz Kancelarije poverenika, koji pokušava da skrene priču u smeru kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u momentu kada je evidentan interes javnosti da se upozna sa činjenicama koje sramne i lažne optužbe na račun postupanja policije čine ništavnim", navela je Tomašević u pisanoj izjavi.
 
Kako je ocenila, Petrović se tvrdnjama da je prekšen zakon ujedno stavlja u ulogu sudije i presuđuje u postupku nadzora koji nije ni pokrenut, a u kom MUP ima "više argumenata koji jasno pokazuju opravdanost objavljivanja snimka iz pritvora, nakon neistinitih optužbi jednog od privedenih da mu policija 50 sati nije dala vodu i hranu".
 
"U trenutku kada se pojavila tvrdnja da je u službenim prostorijama MUP-a došlo do kršenja prava zadržane osobe, više je nego opravdan interes javnosti da se upozna sa postupanjem i činjenicom da nijednog trenutka nije došlo do kršenja prava privedenog lica", istakla je Tomašević.
 
Podsetimo, tokom prošlog vikenda zbog upada u zgradu RTS-a i na protestima ispred Predsedništva, uhapšeno je 18 osoba, a među njima i član Dveri Uroš Savić. Savić je nakon puštanja iz pritvora izjavio da mu policijski službenici dva dana nisu dali da jede i pije.
 
"Tretman sam uživao takav da sam se osećao, najblaže rečeno, kao razbojnik, ubica, jer sam doživeo maltretiranje od strane policajaca. Dovoljno je reći da sam proveo 50 sati bez vode i hrane", rekao je Savić.
 
Međutim, ministar Stefanović je na jučerašnjoj konferenciji prikazao snimak na kojem se vidi da osoba za koju je tvrdio da je Uroš Savić jede sendvič i pije vodu. Stefanović je naveo da se ovakvim navodima nanosi šteta policiji.
 
"U 22:30 njemu je, kada je smešten u prostoriju za zadržavanje, njemu je omogućeno da pije vodu, što je sam tražio nakon čega je prebačen u prostoriju za zadržavanje broj 5, nakon čega mu je u 22:43 dat sendvič koji je on pojeo. U 10 ujutru on dobija doručak. Nakon toga u 15 sati ponuđen mu je obrok koji je odbio. Skuvana mu je kafa, ponuđen je i uzeo čokoladu i pružena mu je mogućnost da zapali cigaretu. Pa ovi ljudi su se prema njemu ponašali kao prema gostu!", izjavio je Stefanović.
 
U Kancelariji Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti rekli su ovim povodom za N1 da je za objavljivanje takvog snimka potrebno i zakonsko ovlašćenje i pristanak samog lica.
 
"Ono što može da se zaključi na osnovu snimka jeste da je nastao upotrebom sigurnosne kamere u prostorijama za zadržavanje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, takav jedan snimak služi sigurnosti lica koje se nalaze u tim prostorijama i ne bi se smeo objavljavljivati na konferencijama za štampu niti na Youtubu ili bilo gde u javnosti što je danas bio slučaj. Drugim rečima, u pitanju je klasičan primer nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", naveo je Zlatko Petrović iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.
 
Za razliku od Uroša Savića, studenti Stefan Novaković i Stefan Simić, koji su takođe bili privedeni tokom vikenda - kako zbog događaja u zgradi RTS-a, tako i zbog protesta koji je održan u nedelju, tvrde da je policija prema njima postupala korektno.
 
"Inspektori su bili zaista korektni, dali smo izjave, sve je proteklo u najboljem redu što se tiče sa njegove strane. Maksimalno smo ispoštovani od strane inspektora, sve naše izjave baš onako kako smo pričali su u potpunosti unete. Dobili smo i vodu i hranu", rekao je Stefan Novaković, student Pravnog fakulteta.
 
"Nikakav problem nisam imao sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, ni mrki pogled odveden sam gore, naprotiv u svakom trenutku sam ponuđen vodom, u svakom trenutku sam mogao da idem u toalet, ni u jednom trenutku mi nisu stavljene lisice", rekao je Stefan Simić, student Fakulteta političkih nauka.
 
Ipak, studenti jednoglasno poručuju da je aktuelni režim iskoristio njihovo hapšenje, a potom i oslobađanje za skupljanje političkih poena, u čemu su - kako kažu - pomogli i mediji bliski vlasti. Da li i - do sada neviđena praksa - predstavljanja snimka iz pritvora ima za cilj isto? Iz Kancelarije Poverenika kažu da od institucija ne treba praviti rijaliti i najavljuju nove korake.
 
"U konkretnom slučaju meni se čini da ovde zakonskog ovlašćenja nema, a ne verujem ni da postoji pristanak samog lica. U svakom slučaju Poverenik će pokrenuti postupak nadzora povodom ovog slučaja prema Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi utvrdio sve činjenice i sve okolnosti koje su relevantne za preduzimanje zakonskih mera", kaže Zlatko Petrović.
  • milicica

    24.03.2019 11:08
    treba objaviti
    Iako neverne tome nista nece zbog ostrascenosti i nedostatka razumevanja ubediti u istinitost pa ni snimci i kriticari ce uvek naci razlog za bnapad a sustina je da je i pio i jeo iako tvdi da 50 sati nije i moze da se sudi i trazi odstetu ali snimak je dokaz lazi i pitam se kako i na koji nacin da nema snimka bi se znalo da je sve manipulacija i laz i to govori sve o licnosti i na koji nacin se izvrce istina.
  • Miki

    24.03.2019 07:36
    Nije MUP tu da tumači pogrešno uakone. Ovo je prekršaj i oštećeni ima pravo da traži oštetu..
  • Pera

    24.03.2019 05:35
    Cinjenica je da je drzan u prostoriji za zadrzavanje u kojoj nije imao pristup vodi niti toaletu. Za 50 sati su ga jednom pustili da pije vodu odmah po smestaju u istu. Jednom je dobio dorucak a jednom je odbio rucak. Ponudjena mu je i kafa i mogucnost da zapali cigaretu.
    Mozda bi i ja stekao utisak da me more zedju i gladju obzirom koliko cesto pijem vodu.
    Ako vec hoce da ga demantuju, vise bi me interesovalo koliko je cesto imao pristup vodi u tih 50 casova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija