Na primeru pretučenog novosadskog kolege ilustrovali zašto inspektorima treba bolja zaštita

Verbalni i fizički napadi na inspektore su sve češća pojava zbog čega su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Mreža inspektora Srbije (MINS) i NALED predložili Ministarstvu pravde da se u sklopu najavljenih izmena i dopuna Krivičnog zakonika poveća krivično-pravna zaštita inspektora, saopštilo je MDULS.
Na primeru pretučenog novosadskog kolege ilustrovali zašto inspektorima treba bolja zaštita
Foto: Pixabay
Predsednik Mreže inspektora Srbije (MINS) Dragoman Paunović ukazuje na brojne primere napada i sprečavanja inspektora u svom radu - od ozbiljnih pretnji inspektorima i članovima njihovih porodica, preko zaključavanja u objektima, lišavanja slobode kretanja, izbacivanja inspektora iz objekta i proganjanja do nanošenja lakih i teških telesnih povreda i prebijanja inspektora od strane udružene grupe nasilnika.
 
"Imamo brutalan primer kolege inspektora rada iz Novog Sada koga je na radnom zadatku, napala petočlana grupa, oborila na zemlju i tukla rukama i nogama zbog čega je zadobio prelome kostiju", navodi Paunović.
 
Dodaje da inspektori ukazuju da se neretko u postupcima pred nadležnim organima pojavljuju lažni svedoci koji ih optužuju da su provocirali nasilnika, na nezakonit način pokušali da prikupe dokaze ili povrede lična prava lica pod nadzorom.
 
Paunović ističe da bi inspektori, prema prirodi i rizicima posla, samostalnosti i odgovornosti koju imaju, trebalo da uživaju pojačanu krivičnopravnu zaštitu poput službenih lica koja obavljaju poslove javne ili državne bezbednosti i čuvanja javnog reda i mira.
 
Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović ukazuje da Zakon o inspekcijskom nadzoru definiše da je inspektor ovlašćeno službeno lice koje uživa krivičnopravnu zaštitu, da mu policija pruža pomoć, posebno kada se očekuje otpor, i propisuje prekršaj onemogućavanja inspekcijskog nadzora.
 
Ističe da krivični zakonik propisuje krivična dela protiv službenih lica, uključujući i inspektore.
 
"Inspektori nam ukazuju da počinioci takvih dela neretko ne trpe kaznene posledice svog protivpravnog, nasilničkog ponašanja. Zbog toga smo predložili Ministarstvu pravde da se poveća krivično-pravna zaštita inspektora i stane na put ovakvim pojavama", kaže Kasalović.
 
Savetnik NALED-a za inspekcijski nadzor i pravna pitanja Milan Stefanović smatra da pojačanu krivično-pravnu zaštitu inspektora u zakonu treba da prati i dosledna tužilačka i sudska praksa kako bi se zakon sproveo u delo.
 
Stefanović predlaže da Republički javni tužilac izda opšte obavezno uputstvo svim javnim tužiocima da se kod krivičnih dela protiv inspektora, kao službenih lica, ne primenjuje načelo oportuniteta i ne odlaže krivično gonjenje sa naredbom ispunjenja određenih obaveza.
 
"Kod krivičnih dela protiv inspektora vodio bi se redovan krivični postupak, a sudska praksa bi trebalo da uspostavi strožu kaznenu politiku za počinioce takvih krivičnih dela što bih njih, ali i ostale, preventivno odvratilo da ponove ili učine takvo delo", zaključuje Stefanović.
  • Inspektor

    24.03.2019 18:34
    @Notfunny
    A zasto narodu treba zastita?
  • Profa

    24.03.2019 18:22
    @vidjeno
    Po tebi je trebalo da idu belim puntom sa policijskim oznakama i obavezno da nose, vidljivo iz aviona svoje ime prezime i adresu na jakni/kosulji, i da se obavezno najave kriminalcima najmanje 3 dana unapred kad ce doci da ih hapse. Jel ti tako zamisljas rad kriminalisticke policije?
  • Profa

    24.03.2019 18:16
    @novosadjanin
    Policija ima ovlascenja da zaustavi koga hoce, kad hoce i nikome ne polaze racuna za to. To su joj Zakonom o policiji zagarantovana ovlascenja. Policija i metodi rada policije smetaju samo onima koji imaju "putera na glavi" pa se boje policije kao vampir belog luka. Normalnom gradjaninu ne, jer nije interesantan policiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.