I dalje "crna" statistika nasilja u porodici, svakog meseca i do 4.500 slučajeva

Svakog meseca u Srbiji bude registrovano više od 1.000 slučajeva težeg porodičnog nasilja, a od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od juna 2017. godine do marta ove godine potvrđeno je 28.622 slučaja.
I dalje "crna" statistika nasilja u porodici, svakog meseca i do 4.500 slučajeva
Foto: Pixabay
Broj prijava bio je daleko veći, pa multisektorski timovi razmatraju mesečno i do 4.500 slučajeva, pišu Novosti.
 
Kada se sve sabere, za godinu i po prijavljen je 84.291 slučaj porodične torture. U istom periodu podneto je 625 tužbi, a najviše u septembru 2018. godine, čak 57. Ovo su novi podaci Tužilaštva i Ministarstva pravde, posle 21 meseca primene zakona.
 
"Dok je za prvih devet meseci od početka primene podneto 195 tužbi, od juna 2018. godine do februara 2019. godine broj se popeo na 374", kažu u Ministarstvu pravde, zadovoljni ovim rezultatima.
 
Dodaju i da je u februaru ove godine izrađeno 1.410 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama, što je ubedljivo najviše od početka primene zakona.
 
"Za svaki treći razmatran slučaj nasilja izrađen je individualan plan zaštite, što predstavlja napredak s obzirom na to da smo prethodno imali plan za svaki peti. Takođe, broj ovih planova prvi put je veći od broja predloga za produženje hitne mere. Na mesec dana prosečno se produžavaju 1.363 mere", kažu u Ministarstvu za Novosti.
 
Hitne mere izriče policija po privođenju nasilnika - na 48 sati i to mogu biti mera privremenog udaljenja iz stana i mera privremene zabrane kontakta sa žrtvom i prilaženja. Posle toga, tužilac vrednuje procenu rizika policije, pa ako ustanovi neposrednu opasnost od nasilja u porodici, dužan je da sudu podnese predlog da se hitna mera produži na mesec dana.
 
Brojke pokazuju da je sve više žena koje nasilje prijavljuju, ali broj onih koje to ne čine i dalje je alarmantan. Koliko je važna prijava najbolje pokazuje statistika Mreže žena protiv nasilja za prošlu godinu. Prema njihovim podacima, prošle godine je ubijeno 30 žena, od čega je samo pet slučajeva nasilja prethodno prijavljeno institucijama. 
 
Najviše žrtava bilo je u rasponu starosti između 46 i 65 godina, a najstarija ubijena žena imala je 94 godine. Takođe, najviše njih ubijeno je nožem, pa zatim puškom, a četiri su, ne mogavši više da trpe matretiranje, najpre pokušale da se ubiju. Iza ubijenih žena ostalo je šestoro maloletne i 37 punoletne dece.
  • @Mali Gan

    26.03.2019 11:54
    Jeste srasla sa šporetom
    Pa kad nema nigde da se kupi normalna pripremljena hrana od koje se neće izgubiti zdravlje i koja ne košta basnoslovno..
  • Nasilna bagra

    26.03.2019 10:37
    jeftina stoka
    Znam za nekoliko slucajeva psihickog i fizickog nasilja u porodici, ukljucujuci i moj, koji najverovatnije nisu prijavljeni. U mojem slucaju je trajalo godinama. Ustvari, tacno DVE DECENIJE! Mogu da zamislim sta se tek desava po drugim kucama. Naravno, nasilnici su uvek veliki domacini i dobre komsije.

    Kompleksni lavirint pakla, igrica, lukavosti, sabotaze, podvala, dominacije, glume, laganja i mnogo toga drugog.

    Ne znam vise ni sta da kazem, nakon mnogo godina pakla, ni ne treba mi tudja pomoc. Navika, pretpostavljam. Sada je kasno, evo me na slobodi svojom zaslugom.

    Kao sto rece komentar pre mog, plemenski narod.
  • Mali Gan

    26.03.2019 09:35
    Plemenski narod, zatucan, oduvek u nastojanju da se vrati u pećinu iz koje nije ni trebao izlaziti. Narod gde je žena srasla sa šporetom i svako odvajanje od istog, ne daj Bože uspeh u sopstvenoj karijeri, iritira pećinski ego muške plemenske jedinke. Neretko je ženska jedinka porodično indoktrinirana od malih nogu da joj mesto i jeste u kuhinji, sa šporetom i sudoperom kao večitim životnim saputnicima pa ni sama ne smatra da zaslužuje bolje. Neretko je uvreženo mišljenje među plemenskim jedinkama da se ljubav i šamarom valja začiniti, čisto da se ispoštuje tradicija porodičnog šamaranja. Bežite žene drage. Bežite od tih vaših porodica, nazovi muževa a zapravo teških iskompleksiranih jajara, bežite od socijalno političkog sistema koji vas dodatno na sve gazi i zanemaruje.. Suviše ste lepe i pametne da život skončate pored šporeta perući mužu noge dok se sprema da vam ušteđevinu sprži na klajdžu i kafanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija