Dvadesetak udruženja pokrenulo zahtev za obustave izgradnje gondole do Ušća

Dvadesetak stručnih udruženja pokrenulo je zahtev da se obustavi izgradnja gondole od Kalemegdana do Ušća, upozoravajući da ne postoji dovoljno dobar projekat gondole koji neće ugroziti Beogradsku tvrđavu, javlja RTS.
Dvadesetak udruženja pokrenulo zahtev za obustave izgradnje gondole do Ušća
Foto: Pixabay
Nadležni odgovaraju da je ideja o izgradnji gondole postojala još pre jednog veka i tvrde da neće ugroziti nijedan originalni deo utvrđenja.
 
Zahtev da se obustavi izgradnja žičare od Kalemegdana do Ušća, koju je pokrenulo dvadesetak udruženja, instituta i društava koja okupljaju stručnjake za zaštitu spomenika kulture i arheologe, potpisalo je 13.000 građana.
 
Pokretači peticije smatraju da će izgradnja žičare naneti nenadoknadivu štetu Beogradskoj tvrđavi, koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.
 
Predavač na Unesko katedri Univerziteta umetnosti u Beogradu dr Višnja Kisić upozorava da Kalemegdan nije prostor za izgradnju zbog brojnih arheoloških, odnosno istorijskih slojeva.
 
"Mi imamo obavezu kao stručnjaci, kao građani, kao političari da ih štitimo, ne samo za nas nego i za buduće generacije. Struka je izuzetno složna u tome da ne postoji projekat gondole koji bi mogao da ne naruši Beogradsku tvrđavu", naglasila je Kisić.
 
Naučni saradnik Arheološkog instituta dr Stefan Pop-Lazić ukazuje na moguće posledice kada je reč o saradnji Srbije i Uneska.
 
"Ukoliko se dozvoli narušavanje integriteta tog spomenika kulture, mi na suštinski način onemogućavamo sve inicijative koje naša Misija Uneska ima u toj međunarodnoj organizaciji, i poništavamo i zakone, tradiciju i baštinu naše države. To bi bio prelomni trenutak u istorijatu zaštite spomenika kulture na teritoriji Srbije da se nešto što je proglašeno spomenikom direktno ugrožava izgradnjom nekog objekta", objašnjava Pop-Lazić.
 
U međuvremenu je pred Ustavnim sudom pokrenuta inicijativa za ocenu regularnosti plana detaljne regulacije kojim se omogućava izgradnja gondole.
 
Odgovarajući na osporavanja, predstavnici grada kažu da je žičara projekat koji se realizuje posle 100 godina od prve ideje. Projekat, kako tvrde, neće ugroziti nijedan originalni deo utvrđenja, već samo deo potpornog zida, izgrađenog posle Drugog svetskog rata, kako bi se obezbedio plato.
 
"Stanica Kalemegdan je podzemni objekat uklopljen u nagib terena, na krovu se formira plato sa ogradom od ozelenjenih žardinjera i tako se proširuje zona šetališta", navodi se u njihovom odgovoru.
 
Tvrde i da je projekat rađen u saradnji sa svim relevantnim institucijama koje se bave zaštitom graditeljskog nasleđa.
  • Zrnojed

    26.03.2019 10:15
    mravi
    Gondola je super. Nije tacno da je ugrozen spomenik kulture ili neka arheologija. Samo napred sa izgradnjom gondole, to ce biti prava atrakcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.