Izložba povodom NATO bombardovanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu vraćena

Slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, koje su postavljene u Kulturnom centru Srbije u Parizu povodom obeležavanja dvadesetodgodišnjice NATO bombardovanja na SRJ, a koje su, kako je objavljeno, skinute zbog posete oficira NATO-a, vraćene su na zidove izložbenog prostora.
To je Tanjugu potvrdila koordinatorka za odnose sa medijima KC Srbije u Parizu Nataša Pejin, koja kaže da je cela izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" vraćena, kao što je bilo i na otvaranju 23. marta.
 
"Došla sam na posao danas, kao i svaki dan, u 11.30 časova, cela izložba je vraćena kao što je i bilo na otvaranju 23. marta", rekla je Pejin, koja je prethodno na svom Fejsbuk profilu napisala da je postavka izložbe povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena po naredbi direktora KC Srbije u Parizu Radoslava Pavlovića zbog posete oficira NATO-a.
 
"U momentu dok sam gledala i čudila se naišao je Direktor Kulturnog centra Srbije, Radoslav Lale Pavlović i rekao da imamo prijem zvanica u 18 časova i da je iz ambasade dobio nalog da se slike skinu kako, citiram, oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno", napisala je ona.
 
Pejin je navela da je odbila da učestvuje u tome.
 
"Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999, a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju", navela je Pejin i dodala da je napustila kancelariju pre dolaska zvanica, kao i da od 31. marta ne radi više u toj instituciji. 
 
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od Ambasade u Francuskoj hitan odgovor u vezi sa uklanjanjem izložbe.
 
"Ne znamo još šta se desilo, tražili smo izjašnjenje iz Pariza. Ne možemo da arbitriramo odavde", rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.
 
Odalović je za Tanjug rekao da se odgovor očekuje brzo jer je zahtev bio hitan, prenosi Srna.
  • Veseljko

    28.03.2019 08:23
    Dobili packe
    Neka su ih vratili. Nisu trebali, a ni smeli da ih skidaju.
    Kao "da im ne bi bilo neprijatno", a nije im bilo neprijatno da izdaju naređenja da se bombarduje? Ma dajte molim vas.
    Kakvo je to ulagivanje naše ambasade? Politički poltroni. Naći će već razlog i objašnjenje za svoje postupke, samo je pitanje hoćemo li ga prihvatiti.
    Da im je neko iz porodice ili familije nastradao od tih bombi ne bi tako reagovali.
    Sramota.
    A gđi Pejin sve pohvale za hrabrost, ponos i čvrst stav u vezi ovoga.
  • Miloš

    28.03.2019 07:19
    Podrška gosp Pejin
    Podrška gospođi Pejin, ovo je najblaže rečeno sramota za našu ambasadu u Parizu.
  • Dejan

    27.03.2019 22:50
    Dil
    FrancuSki miraz su ucestvovaki u rokanju, tesko je malo to podneti na domacem tlu ? Slicna situacija vam je i u NS, av da ne bi imao umnih probkema naredio je da se mural kod Riblje pijace prekreci posto nisu mogli da ga uklone !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija