Probni popis počinje sutra, u Novom Sadu i Beogradu moguće samopopisivanje

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje sutra, 1. aprila i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu i opštini, najavila je pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.
Probni popis počinje sutra, u Novom Sadu i Beogradu moguće samopopisivanje
Foto: Pixabay
"Probnim popisom biće obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi, i on se sprovodi kako bi sve bilo spremno za glavni sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine", rekla je ranije pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević
 
U odnosu na poslednji, sproveden 2011, popis će se prvi put vršiti pomoću elektronskog obrasca i laptopova, kazala je Lakčević i dodala da postoji i druga novina koja se odnosi na mogućnost samopopisa preko interenta koju će imati građani Beograda, Novog Sada i Niša, prvih sedam dana aprila.
 
Planirano je da mogućnost samopopisivanja iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, rekla je ona.
 
"Od 25. marta na njihove adrese počela su da pristižu pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznačenim terminom - 7. aprilom do koga mogu da to učine", rekla je ona i dodala da će, ako to ne učine iz bilo kog razloga, na njihova vrata doći popisivači.
 
Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, rekla je Lakčević i dodala da jedino na pitanja o veroispovesti i nacionalnosti kao i na ona vezana za invaliditet imaju mogućnost da kažu da ne žele da se izjasne.
 
Prema njenim rečima, probnim popisom obuhvaćene su osnovne informacije o stanovništvu - domaćinstvima, stanovima, a koje podrazumevaju demografska pitanja, migratorna, set etno-kulturalnih i obrazovnih informacija, kao i pitanja koji se tiču osoba sa invaliditetom - sastavljena u skladu sa SZO i Vašingtonskom grupom.
 
Pred građanima će biti i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju...
 
"Migratorni blok podrazumeva pitanja - da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto ste se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje...", kazala je Lakčević.
 
Prema njenim rečima, među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju dece, školskoj spremi, korišćenju kompjutera...
 
"Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja - da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma...", kazala je ona.
 
Prema njenim rečima, set pitanja koja se odnose na osobe sa invaliditetom uveden jer ne postoji jedinstveni registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateških ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.
 
Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbedena iz IPA fondova EU. Sprovodiće ga 85 popisivača koji će, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe, imati obeležja Republičkog zavoda za statistiku - vidno istaknuto odbrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.
 
Uz sve mere predostrožnosti građani će svakog dana od 8 do 20 časova moći da provere ime i prezime popisivača, pozivajući info centar na broj telefona 011 2403 266.
  • Hajduk

    02.04.2019 09:40
    Popis 2019
    Sad popišu ljude 2019 pa 2021 ko nije na spisku t.j. upokojise daje siguran glas vladajućoj stranci. Da ne maltretiraju svoje da idu po groblja i popisuju . Gde zdrav razum prestaje tu Srbija pčinje
  • m

    31.03.2019 22:12
    Inace?
    Inace?
  • Marijana

    31.03.2019 20:37
    Popis
    Ovo nema nigde na svetu!
    U danasnje vreme digitalizacije svako zna sve o svakom.Na bilo kom kraju sveta.Secam se popisa kao dete a sada imam 70 godina,sve je to smesno i prevazidjeno.A!zasto to rade i ko?To je drugo pitanje,veliki znak pitanja.Radim,u Nemackoj jos uvek da!I sa 70 god.jos uvek dobro ste procitali,a niko me nikada za 29 godina tamo nije popisivao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.