Deo državnog zemljišta PKB-a prodaje se po osam puta većoj ceni nego što je platila Al Dahra

PKB Korporacija, koja je sa manjim delom imovine ostala u državnom vlasništvu, oglasila je na prodaju 55 ha poljoprivrednog zemljišta po početnoj ceni od 38.000 evra po hektaru.
Deo državnog zemljišta PKB-a prodaje se po osam puta većoj ceni nego što je platila Al Dahra
Foto: Pixabay
Kako je otkriveno u serijalu Insajdera "Prodaja" , Al Dahri je prodata imovina PKB-a, ali ne i PKB. U toj transakciji, država je pre samo nekoliko meseci Al Dahri prodala 17.000 hektara za oko 4.700 evra po hektaru. Oglas za prodaju preostalog zemljišta je i zvanična potvrda istraživanja Insajdera da je država ispod svake cene prodala zemljište kompaniji iz UAE.
 
Oglas o prodaji dela preostalog zemljišta u PKB-u, objavljen je u Politici i u njemu se navodi da PKB koji je ostao u državnom vlašnistvu i koji posle privatizacije raspolaže sa oko 11.000 hektara zemljišta, prodaje parcelu veličine 55 ha po početnoj ceni od 2,1 milion evra. Ova činjenica je i zvanična potvrda istraživanja Insajdera koje je objavljeno u serijalu "Prodaja" da je država ispod svake cene prodala 17.000 hektara zemljišta kompaniji iz UAE Al Dahri.
 
Prema istraživanju Insajdera, 17.000 ha poljoprivrednog zemljišta Al Dahra je platila 80 miliona evra, odnosno oko 4.700 evra po hektaru. PKB sada prodaje hektar zemljišta po početnoj ceni, čak osam puta većoj -  38.700 evra.
 
Parcela koja je oglašena na prodaju deo je imovinskog paketa PKB-a koji je izuzet od prodaje Al Dahri. Nalazi se van građevinske zone, odnosno nije obuhvaćena Generalnim urbanističkim planom, baš kao i zemljište koje je prodato Al Dahri.
 
Podsetimo, iako je u javnosti stvoren utisak da je krajem prošle godine privatizovan kombinat sa dugovima, u stvari je prodata samo imovina, odnosno 17.000 hektara zemljišta, oprema, objekti i stada. Al Dahra je u oktobru 2018. ukupno platila oko 120 miliona evra, uz obavezu investiranja 30 miliona evra i nastavak poljoprivredne proizvodnje u naredne tri godine.
 
Prema ugovoru o prodaji imovine PKB-a, Al Dahra ima pravo da u prve tri godine, bez saglasnosti Ministarstva, proda po 10 odsto zemljišta odnosno po 1.680 hektara svake godine. Ukoliko bi tu mogućnost i iskoristila i prodala oko 5.000 hektara zemljišta po ceni po kojoj ga sada prodaje PKB, na računu Al Dahre bi se moglo naći 190 miliona evra.
 
Argument predstavnika vlasti bio je i da je cena po kojoj je zemljište prodato Al Dahri realna, jer nema mnogo zainteresovanih za kupovinu velikih zemljišnih površina kao i da "nešto vredi onoliko koliko je neko spreman da plati".
 
Al Dahra je bila jedini ponuđač na tenderu za prodaju imovine PKB-a. Imovina kombinata prodata je u drugom pokušaju privatizacije, nakon što se na prvi tender raspisan krajem 2015. niko nije javio. U međuvremenu, iako je na tržištu cena zemljišta rasla, procena vrednosti imovine PKB smanjena je za trećinu.
 
Osim tvrdnji da je za zemljište PKB-a postignuta realna cena, predstavnici vlasti su za Insajder tvrdili da je iz prodaje izuzeto zemljište obuhvaćeno urbanističkim planovima kao i zemljište koje bi potencijalno moglo da zatreba gradu ili državi.
 
Međutim, novinari Insajdera došli su do dokumentacije koja pokazuje da je država prodala i parcele PKB-a koje će joj biti neophodne za izgradnju puta Beograd-Zrenjanin, a koje će sada morati da otkupljuje od Al Dahre po tržišnoj ceni.
 
Iako je Ministarstvo građevinarstva i pre prodaje imovine PKB-a objavilo prostorni plan koji pokazuje da će se put graditi na zemljištu nekadašnjeg PKB-a, resorna ministarka je nakon emitovanja serijala Inajdera tvrdila da se od ovog puta odustalo i da će se graditi autoput na "nekoj drugoj lokaciji". Nikakva dokumentacija o izmeni plana ili gradnji autoputa do danas nije objavljena. 
  • Vojislav

    29.03.2019 13:40
    Pljacka!
    Hteo bih da svi SNSovci ovo procitaju i da vide da za unistavanje i pljackanje ove drzave nisu krive strane sile, izvanzemaljske sile, Bog, Alien, Putin ili Bus, nego je za pljacku ove zemlje odgovorna ova vlast koja sve ovo dozvoljava i sprovodi. Pljacku ove zemlje sprovodite vi koji ste glasali da se uspostavi pljackaski sistem!
  • ...

    29.03.2019 13:38
    Zasto to niko ne naziva izdajom?
  • Mile

    29.03.2019 13:29
    Verovatno se ovde ne radi se ni o kakvoj Al Dahri nego o mangupima u našim redovima. Kad bi imali institucije države to se ne bi moglo dešavati. A ovako...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija