Novosti: Država razmatra ukidanje kaznenih poena za prevremenu penziju

Stav države o kaznenim poenima za prevremeni odlazak u penziju biće poznat u narednih dvadesetak dana, a ovo će biti jedno od glavnih pitanja na novoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta sredinom aprila, pišu "Novosti".
Novosti: Država razmatra ukidanje kaznenih poena za prevremenu penziju
Foto: Pixabay
Tako će se država posle pet godina od uvođenja penala, prvi put ozbiljno pozabaviti ovim problemom, a najavljeno je da će do tada i ministarstva rada i finansija izaći sa svojim predlozima i mogućnostima, piše list.
 
Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pokretač ove inicijative, smatra da je uspeo da nadležnima "približi priču" i da se ovaj problem bliži rešenju.
 
"Nelogično je da neko ko je odvajao 40 godina doprinos zbog nedovoljnog broja godina starosti plaća penale", kaže on i dodaje da se kazneni poeni mogu obračunavati dok penzioner ne dostigne starosnu granicu od 65 godina, a onda bi ih trebalo ukinuti.
 
Ministar za rad Zoran Đorđević je najavio "dubinsku analizu" problema, a Mihajlović smatra da ta analiza podrazumeva u stvari računicu koliko će državu to da košta.
 
"Mislimo da to nije veliki izdatak za državnu kasu i PIO fond. Verujemo da će država imati sluha za ljude koji su na ivici egzistencije i koji godišnje zbog propisa gube dve cele penzije", kazao je Mihajlović.
  • Bixi

    21.08.2019 17:42
    Strasno
    Ja imam zdravstvenih problema ostecenje svih zglobova kukova I kolena I tesko kretsnje imam samo 54 god I treba da radim Jos 11 da bih otisla u minimalnu penziju od koje necu moci da prezivim a necu no da je dozivim Ali koga to briga....Predsednice morate da povecate plate I procenat kod odlaska u penziju jer cemo ovako poceti da umiremo na ulici.....Hvala
  • Petar

    27.05.2019 06:04
    petar961@yahoo.com
    Ja cu u penziju sa 62 god. Imam 42 godine staža, a svi oni koji su doprineli da budem kaznjen i svi oni koji ništa nisu učinili da se ti penali ukinu, dabogda od mojih para kupovali lekove....
  • Milan Dimitrijevic

    05.05.2019 17:56
    Kazne na penziju
    Pored nepravde koja nam je ucinjena imam utisak da vlast manipulise nasom mukom zarad dnevno politickih potreba
    Vucic krene u pricu da ce biti ukinuto pa ucuti
    Onda ministar objasni da moraju da ostanu kazne ,pa se pojavi sindikat sa predlogom o ukidanju a stim se saglasi i vlada
    Sve skupa jedno isprazno i srno zamajavanje ljudi koji su posteno odradili svoj radni vek
    A da negovorim o vojci i policiji kojima se penzija obracunava na bazi poslednje naduvane plate
    Sramota,sramota!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija