Fekalne vode se slivaju sa plafona škole, roditelji skupljaju pare da se reši problem

Osnovna škola "Marko Orešković" u Beogradu nije renovirana punih 17 godin, a problemi su se toliko nagomilali da su roditelji morali sami da prikupe novac da bi rešili najurgentnije – da se fekalne vode sa prvog sprata ne slivaju u prizemlje.
Zbog dotrajalog krova koji prokišnjava, zgrada novobeogradske Osnovne škole "Marko Orešković" godinama je u problemu. Voda curi na sve strane, prodire u učionice i kabinete, u svečanu i fiskulturnu salu i ometa nastavu, prenosi Radio-televizija Srbije.
 
Muški i ženski toaleti su trenutno najveći problem, zbog odvodnih cevi iz WC šolja, koje su postale porozne. Često su zapušene, pa se fekalne vode sa prvog sprata slivaju u toalete u prizemlju, koje koriste učenici šest odeljenja i predškolci Predškolske ustanove "Novi Beograd". 
 
"Po saznanjima koje imamo, škola se obraćala u više navrata opštini, poslednji put u novembru 2018. Odgovor od opštine nismo dobili. Poznato nam je i da su se obraćali Gradu. Od Grada smo dobili povratnu informaciju da to spada u nadležnost opštine, zato što je reč o tekućem održavanju", kaže jedan od roditelja Jelena Markov.
 
Škola je poslednji put renovirana 2002, kada su donacijom Vlade Japana zamenjeni PVC prozori, a krov premazan zaštitnim slojem. Od tada je prošlo 17 godina. Da bi rešili problem toaleta roditelji su pokrenuli inicijativu i sakupili deo novca.
 
Marjana Radaković Ćirić, još jedan od roditelja, kaže da iako je sakupljena minimalna svota novca, to konkretno znači volju roditelja da im deca koriste normalne toalete.
 
"Moći ćemo da rešimo samo to, da se zamene odvodne cevi u toaletima koje zaista predstavljaju veliki problem, jer bukvalno se fekalije slivaju niz plafon toaleta", naglasila je Radaković Ćirićeva.
 
U vezi sa rešavanjem problema, koji očigledno postaje sve veći u ovoj školi, odgovor nadležnog Sekretarijata nije stigao.
 
Školu "Marko Orešković" pohađa oko 500 đaka u dve smene, koji mogu da se pohvale da su na raznim takmičenjima samo u 2018. godini osvojili 108 nagrada, a škola je peta po redu rangirana po uspehu maturanata, uprkos otežanim uslovima u kojima prate nastavu.
 
Zbog prokišnjavanja krova u pojedinim učionicama i kabinetima na prvom spratu zimus su bile postavljene kofe koje su skupljale kišnicu. Da bi se uradila sanacija, prvo je potrebno uraditi projekat same adaptacije krova, za koji škola nema novca. 
  • teribl

    06.04.2019 01:10
    nisam robot
    nekada je škola bila jedino mesto gde su deca mogla da se obrazuju. ovo danas je ispiranje mozgova deci i novčanika roditeljima.
    samo dresiraju decu da sede mirno, slušaju nepotrebne stvari i uče napamet kao papagaji.
  • Bosnić Ilija

    30.03.2019 12:15
    Birokracija
    Idvajanja za plate , cena goriva,cene hrane među najvećim u Evropi.
    Putevi,škole ,bolnice se raspadaju.Pošta ne funkcioniše.Gde idu pare?
  • LOL

    30.03.2019 09:28
    Ovako nesto skoro da se moze nazvati i klasikom u nasim skolama. Ima para za crkve, nepotrebne spomenike, luksuzna putovanja, privatne avione koji dovoze i odvoze goste sa kafe itd. ali za skole ni slucajno. Obrazovanje je zadnja rupa na svirali ovoj vlasti a naravno drugo nismo ni ocekivali jer njima skolovan narod ne treba to nije njihova ciljna grupa za glasace. Skola u koju ide moje dete u NS, koju sam pohadjala i ja, a pre toga moja majka nije renovirana od doba moje majke.Kada ode na priredbu kod unuka jos uvek prepoznaje delove namestaja itd. koje su oni koristili. Od silnih molbi za renovaciju vlast je izdvojila novac za skolu ali zajedno sa projektom koji su oni predvideli. Dogradili su nov deo u kome se nalazi par ucionica. Radovi od godinu i po dana su remetili funkcionisanje cele skole i sta su dobili sada mogu otvore jedno odeljenje vise?Uopste nije bilo potrebe za tim. U ucionicama talasa parket kada stanete na njega on se dva metra od vas podize i spusta u ritmmu talasa, deca nemaju funkcionalno grejanje u sali, u svlacionicama nema grejanja uopste, i kanalizacija se konstantno izliva.Od smrada deca ne mogu da borave u sali naravno pod uslovom da se predhodno ne smrznu.Ograda je ostecena, ulazi ko kako hoce.Obezbedjenje nikakvo okupljaju se "navijaci" saraju svoje zvrljotine, obelezavaju teritoriju, regrutuju . Fasada otpada,dvoriste bez zelenila sve se to macka i licka od strane skole da izgleda koliko toliko pristojno a resenja nigde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.