Na aukciji Poreske uprave sve "od igle do lokomotive"

Kupac koji je imao sreću da proteklih dana dođe na aukciju Poreske uprave, na kojoj se prodavalo gorivo oduzeto u postupku prinudne naplate, mogao je benzin i dizel da plati skoro tri puta jeftinije nego što košta na pumpi.
Na aukciji Poreske uprave sve "od igle do lokomotive"
Foto: Pixabay
Litar bezolovnog motornog benzina prodavao se po ceni od 48,66 dinara, dok je na pumpi 145,02 , evrodizela po 63,95 na pumpi 162,84 i tečni naftni gas po 63,07 dinara, ili oko 11 dinara jeftinije nego u maloprodaji. Uslov da se gorivo pazari po ovoj ceni bio je da potencijalni kupac preuzme sve zaplenjene količine i plati oko 202.635,80 dinara bez akcize.
 
Nije loše prošao ni onaj ko je kupovao sir kačkavalj. Zaplenjena količina oko 1.000 kilograma prodavala se za 118.510,54 dinara. Na aukcijskoj prodaji prošlog meseca našao i hotel "Ozren" u Niškoj Banji po ceni od 198.035.766 i to na ime duga vlasnika iz Rume koji je objekat kupio ali nije plaćao poreske obaveze pa je "Ozren" otišao na doboš.
 
U magacinima se skladišti roba zaplenjena na carini, ali i ona koja je oduzeta zbog neplaćanja poreskih dugova. Tako je proteklih meseci aktuelna bila prodaja svežih krušaka, šljiva, nektarina i bresaka. Kilogram se prodavao za 40 dinara, kruške 48, dok su šljive koštale 30 dinara, a nektarina 50 dinara kao usred leta.
 
I dok je ranije, kako se saznaje, mnogo aktuelnija bila zaplena bele tehnike, mobilnih telefona, parfema i patika, u poslednje vreme magacini su prepuni posteljina, peškira i bebi opreme. Ovde nije reč samo o tome da ima svakojake robe, već i da su cene neuporedivo niže. Razlog je što se retko kada iz prvog puta proda zaplenjena roba, već se čeka drugi ili treći put kada je njena vrednost 75 odnosno 30 odsto od početne cene. S tim što je sve legalno i kupljeno i plaćeno.
 
Na aukciji se, kako se može videti na sajtu Poreske uprave, prodaje i komplet kućni bioskop. U zavisnosti od marke cene idu od 1,389 dinara do 100 i više evra. Ovde materijal za sebe mogu naći i kamenoresci, jer se na aukciji našao i kamen težak 36 tona vrednosti 48.400 dinara. Dužnicima se zbog neplaćanja duga neretko plene i kuće i automobili, stambene zgrade, njive, šume i pašnjaci. Tako se putničko vozilo "pežo 508", 2011. godine prodaje za 860.000 dinara.
 
Poreznici su po zakonu obavezni da plene svu pokretnu i nepokretnu imovinu od onih koji porez ne plaćaju i koji nemaju da ga plate. Pleni se, dakle, sve ono što se u tom momentu zatekne u radnjama zavisno od delatnosti. Novac od zaplenjene imovine ide za namirenje duga poreskog obveznika. Dok se novac od prodaje robe zaplenjene na carini uplaćuje u budžet.
 
Koliko je uopšte realno plenidbom šuma, bebi opreme ili šljiva naplatiti poreski dug teško je da iko do poreznika kaže, ali se slažu u jednom da je uglavnom "skuplja dara nego mera", jer treba platiti  zakup magacina, ljude koji tamo rade, i pokriti dug prodajom robe koja se nudi po tri puta nižoj ceni od realne.
  • Novo vreme

    30.03.2019 20:54
    Ubijanje logike
    Ako su cene neuporedivo niže znači da su ODUZELI NEUPOREDIVO VIŠE OD DUGA.
  • Dva sveta

    30.03.2019 20:50
    Necije precenjeno zaračunate i kamate i rad skup kao su sve same vladike ili hirurzi (sud, izvrsitelji)a roba obezvredjena i mozda i 90 %. .

    Ne mogu da verujem da ovo postoji.Verujem da je na zapdu to sve ravnopravnije.Ovo su opasbe stvari. Sa ovim se ne igra.
  • Komšinica

    30.03.2019 19:01
    Porez
    Ako neko nije plačao porez na švercovanu robu,kupila bi je bez griže savesti,pošto ovoj državi nikad, za ništa nisam bila dužna mi dinars. Samo me zanima Kako doći do informacija kad I gde se prodaje zaplenjena roba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija